Nieuws/Binnenland
1131640772
Binnenland

Team handhaving uitgekleed

Seksvideo gemeentehuis: Zuidplas schorst medewerkers

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - De gemeente Zuidplas laat een extern bureau onderzoek doen naar twee videofilmpjes waarop vier medewerkers te zien zijn terwijl ze seks met elkaar hebben in het gemeentehuis. De filmpjes circuleren op sociale media. Het gaat volgens de gemeente om personeel van team handhaving.

„Op één van de filmpjes zijn twee medewerkers herkenbaar in beeld gebracht”, aldus het college van B en W in een verklaring. „Met de betreffende medewerkers is een gesprek geweest. Ze zijn geschorst zolang het onderzoek loopt.” Wanneer de onderzoeksresultaten bekend zijn, kan Zuidplas nog niet zeggen. „Het kan nog geruime tijd duren, gezien de aard en complexiteit van het onderzoek.”

Het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het onderzoek zal volgens loco-burgemeester Jan Verbeek uitsluitend gericht zijn op wat er precies in het gemeentehuis heeft plaatsgevonden. „Wie waren er bij het incident betrokken. Vier mensen of misschien meer? Nadrukkelijk wordt nu niet onderzocht wie de filmpjes maakte en wie ze op sociale media heeft gezet.”

Verbeek is blij dat Facebook gehoor heeft gegeven aan het verzoek van Zuidplas om de video’s te verwijderen. „Maar je ziet, dan duiken ze alsnog op via Dumpert en dat soort sites.” Over de seksuele handelingen in het gemeentehuis zegt hij: „Wij vinden het ontoelaatbaar, dit kan en mag niet.”

De filmpjes zouden zijn gemaakt door jongeren die de seksuele handelingen door de ramen van het gemeentehuis konden volgen vanaf de parkeerplaats.

’Enorme impact’

„De gebeurtenissen hebben enorme impact op de gemeentelijke organisatie als geheel en in het bijzonder op het team handhaving”, aldus het college. Dat probeert nu eerst het team van handhavers weer op sterkte te krijgen. „Diverse omliggende gemeenten hebben hun hulp aangeboden.”

Zuidplas is een fusiegemeente, ontstaan door het samengaan van Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle.