Nieuws/Buitenland
1131770488
Buitenland

President Oekraïene: 100.000 Russische militairen bij de grens

Russische militairen, beeld ter illustratie.

Russische militairen, beeld ter illustratie.

KIEV - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat Rusland nu bijna 100.000 militairen heeft gestationeerd in de buurt van de grens met Oekraïne. Westerse landen hebben met Kiev informatie gedeeld over Russische troepenbewegingen.

Russische militairen, beeld ter illustratie.

Russische militairen, beeld ter illustratie.

"Ik hoop dat de hele wereld nu duidelijk ziet wie echt vrede wil en wie bijna 100.000 soldaten concentreert bij onze grens", aldus Zelenski in een video op zijn website. De troepenverplaatsingen in het grensgebied hebben de vrees van een mogelijke aanval versterkt. Moskou bestempelde die suggestie als opruiend en klaagde op zijn beurt over de toenemende activiteit van de NAVO in de regio.

De Britse krant The Mirror meldde zaterdagavond dat het Verenigd Koninkrijk zeshonderd soldaten van een parachutistenregiment en van de speciale troepen SAS in verhoogde staat van paraatheid heeft gebracht in verband met de toegenomen dreiging in Oekraïne. Bronnen vertelden de krant dat de troepen klaar staan om binnen 36 uur af te reizen naar het Oost-Europese land. Het hoofd van de legerstaf, generaal Sir Nick Carter, waarschuwt in de krant dat de kans dat gewelddadigheden uitbreken tussen het Westen en Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog niet zo groot is geweest.