Nieuws

Problemen Imtech groter dan gedacht

Imtech kampt met grotere problemen in Polen en Duitsland dan het bedrijf eerder deze maand al meldde. De technisch dienstverlener moet circa 300 miljoen euro afschrijven op projecten in beide landen en doet een claimemissie van 500 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Imtech waarschuwde afgelopen maand al dat problemen in Polen zouden zorgen voor een afschrijving van minstens 100 miljoen euro. Dat is bedrag is inmiddels opgelopen tot circa 150 miljoen euro. Het nieuwe management van de Duitse en Poolse activiteiten is nu echter ook gestuit op waarderingsproblemen met projecten en debiteuren in Duitsland, die ook circa 150 miljoen euro zullen kosten.

Imtech is in Duitsland tot de conclusie gekomen dat er minder geld terug zal komen van oude debiteuren dan eerder werd gedacht en dat de post onderhanden werk minder omvangrijk is dan gedacht. Daarnaast zijn verliezen ten onrechte naar de toekomst doorgeschoven. De verwachtingen voor de toekomstige winstgevendheid van de Duitse en Oost-Europese activiteiten zijn door Imtech verlaagd.

Claimemissie

De totale omvang van de afschrijvingen maakt Imtech bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2012. De publicatie daarvan werd eerder uitgesteld vanwege de problemen in Polen. Imtech streeft er nu naar de cijfers voor eind april naar buiten te kunnen brengen.

Om het eigen vermogen te versterken, komt Imtech met een claimemissie van 500 miljoen euro, die wordt gebruikt om de schuld terug te dringen. De claimemissie wordt gesteund door grootaandeelhouder ING AM Insurance Companies, die bij de emissie zijn belang van 5,19 procent op peil zal houden. Met andere aandeelhouders is volgens Imtech nog niet gesproken.

Balansversterkingen

Met het oog op de noodzakelijke balansversterkingen zijn de voor 2015 geformuleerde omzet- en margedoelen losgelaten en worden tot 2015 geen overnames gedaan. Topman René van der Bruggen maakte verder bekend per 3 april met pensioen te gaan. Hij wordt per direct als bestuursvoorzitter opgevolgd door Gerard van de Aast.

Van de Aast gaf in een verklaring aan dat Imtech een scherpere controle nodig heeft op zijn bedrijfsvoering. In dat kader zal het bestuur van de onderneming worden uitgebreid en wordt er de komende 2 jaar vooral gewerkt aan het aanscherpen van de eigen werkwijze. Daarbij wordt er vooral gelet op projectmanagement, het werkkapitaal en de hoeveelheid geld die het bedrijf binnenkomt.

Pauze

De nieuwe topman sprak van een ,,veelomvattend pakket aan maatregelen'' dat ervoor moeten zorgen dat Imtech weer ,,jaren vooruit kan''. De nieuwe doelen van het bedrijf staan volgens hem nog niet vast. Van de Aast gaf wel aan dat de nieuwe targets gericht zijn op ,,de marges en op cash''. Omzetdoelen zullen niet worden gesteld.

Imtech onderzoekt of er stappen kunnen en moeten worden gezet ten aanzien van het vorige management in Duitsland. Of zijn voorganger Van der Bruggen ook fouten heeft gemaakt, wilde Van de Aast niet zeggen. ,,We schieten niets op met beschouwingen over het verleden. We hebben mooie acquisities gedaan en die hebben niets te maken met de huidige problemen in Polen en Duitsland. We lassen nu wel een pauze in tot 2015. Dat past bij de maatregelen die we nemen om alle problemen aan te pakken.''

Imtech heeft een nieuw overbruggingskrediet gesloten van 500 miljoen euro met ING en Rabobank. Daarvan is 300 miljoen euro direct beschikbaar. Imtech gaf eerder al aan dat aandeelhouders over 2012 geen dividend krijgen uitgekeerd. Het bedrijf voegde er woensdag aan toe dat bestuurders van het bedrijf over dat jaar geen bonus krijgen. Toekomstige beloningen worden aangepast aan de nieuwe strategie.