Nieuws/Binnenland
1132113
Binnenland

Kopschopper: ik ben al gestraft

Een van de hoofdverdachten van de gruwelijke mishandeling in Eindhoven vindt dat hij al gestraft is door de media. "De media hebben mij toch ook al gestraft. Ik sta op elk tijdschrift, op elke voorpagina. Ik ben een doodgewone jongen," zegt Brett S. vrijdagavond in een interview met PowNews.

S. slaapt niet meer sinds hij met zeven anderen een 22-jarige jongen bijna dood schopte, ,Het lukt niet meer”, zegt hij. "Omdat je beseft dat je in één minuutje tijd meer als de helft van je leven kwijt bent. Dat je alles weer opnieuw kunt gaan doen.”

De Belgische verdachte in de geruchtmakende zaak barst in tranen uit als hij zijn verhaal doet. S. lijkt vooral medelijden met zichzelf te hebben. ,,Iedereen kijkt me aan op straat. Dat is niet leuk hoor. Er is zo geen toekomst voor mensen zoals mij in de maatschappij." S. zegt "enorme spijt" te hebben.

Carnavalsoutfit

Deze week ontstond nog ophef over een foto die S. van zichzelf op Twitter plaatste in carnavalsoutfit. "Ik wilde gewoon even mijn gedachten vrijlaten. Ik hoop dat het slachtoffer begrijpt dat ik ook een keertje mijn gedachten mag verzetten."

S. beweert graag telefonisch contact te krijgen met het slachtoffer. "Ik heb al een brief geschreven. Het spijt me ontzettend hard. Zoiets had nooit mogen gebeuren."

'Ruzie zoeken'

In de uitzending vertelt Brett over die avond in Eindhoven waarop het zo gruwelijk misging. "Die jongen was al de hele avond ruzie aan het zoeken." Wat er precies gebeurde zegt hij niet te weten. "Ik dacht: ik bescherm mijn vriend." S. zegt zelf maar twee klappen te hebben uitgedeeld en vervolgens te zijn weggelopen. "Ik zag niet wat de rest deed." Drie jongens zijn volgens S. echt te ver gegaan, maar die zegt hij nauwelijks te kennen.

Wie die 'ruziezoeker' was, wilde S. niet met zoveel woorden zeggen, maar hij gaf aan: „Ik denk dat wel algemeen bekend is over wie dat gaat”.

Filmpje

Naar de politie wilde S. na de mishandeling op 4 januari niet gaan. "Ik was bang voor de straf." Toen dook, tot schrik van S., op 21 januari het filmpje met de schoppartij op. "Je ziet het op Omroep Brabant, ziet het op de nationale Nederlandse en Belgische televisie."

De dag na de uitzending meldden de acht zich bij politiebureaus in België en Nederland. In de tussenliggende weken hadden de jongeren er niet met elkaar over gesproken om zich eerder aan te geven, zei S.

De Belgische tiener wordt verdacht van poging tot doodslag in vereniging. De raadkamer in het Belgische Turnhout besliste vorige week dat de jongen net als zijn vier Belgische medeverdachten aan Nederland mag worden uitgeleverd. Alle vijf hebben tegen dat besluit beroep aangetekend.