Nieuws/Binnenland
1132321
Binnenland

Angst voor justitie bij artsen

Artsen en ziekenhuizen werken het Openbaar Ministerie vaak tegen bij onderzoeken naar mogelijke medische missers. Volgens officier van justitie Marjolein van Eykelen heerst er in ziekenhuizen en onder artsen onnodig grote angst als justitie langskomt.

Die belemmert de rechtsgang. Gebrek aan openheid zorgt er bovendien voor dat slachtoffers van fouten onterecht geen beroep kunnen doen op een schadevergoeding.

Dat bleek gisteren tijdens een congres over patiëntveiligheid dat de VVD organiseerde in de Tweede Kamer. „Het nieuwste voorbeeld is de plicht van artsen om bij het overlijden van minderjarigen een forensisch arts in te schakelen voor nader onderzoek. In de helft van de gevallen gebeurt dat niet”, zegt Van Eykelen.

De aanklaagster is specialist medisch strafrecht en is onder meer zaaksofficier in het proces tegen de neuroloog Jansen Steur. Haar team krijgt jaarlijks ongeveer honderd dossiers op het bureau. Slechts enkele daarvan leiden tot een strafzaak, maar ziekenhuizen weigeren bijna standaard mee te werken aan het vrijgeven van medische informatie, zegt Van Eykelen.

Lees alle details in De Telegraaf van vandaag