Nieuws/Binnenland
1132657749
Binnenland

Proef: politie geeft reprimande bij strafbaar feit door jongere

DEN HAAG - Jongeren die voor het eerst een licht vergrijp begaan, zoals een winkeldiefstal, worden voortaan niet meegenomen naar het politiebureau en uren ingesloten. In plaats daarvan krijgen ze een reprimande, ofwel een mondelinge waarschuwing, meldt de politie donderdag.

Het nieuwe beleid, een landelijke proef, geldt voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Zij worden bij lichte vergrijpen buiten het strafrecht gehouden. De nieuwe aanpak geldt alleen wanneer het gaat om een strafbaar feit met een „licht en eenvoudig karakter.”

Uit onderzoek - onder meer door de Kinderombudsman - blijkt dat een aanhouding en insluiting van een minderjarige grote impact heeft op zowel het kind als de ouders. Het wordt als buitenproportioneel ervaren en heeft soms psychische gevolgen voor de minderjarige. Ook de beeldvorming van de jongere over de politie wordt beïnvloed.

De landelijke aanpak vloeit voort uit een proef in Oost-Nederland, die startte in juli 2018. Daarmee zijn „goede ervaringen” opgedaan, aldus de politie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop