Nieuws/Buitenland
113275013
Buitenland

Russische media: vertrouwelinge Navalny ontvlucht Rusland

De 33-jarige advocate Lyubov Sobol.

De 33-jarige advocate Lyubov Sobol.

MOSKOU - Lyubov Sobol, een naaste medewerker van de Russische oppositiepoliticus Alexej Navalny, zou Rusland zijn ontvlucht. Anonieme bronnen hebben aan de Russische zenders RT en REN TV verteld dat de 33-jarige advocate zaterdag naar Turkije is gevlogen. Daarvandaan zou ze met onbekende bestemming verder zijn gereisd.

De 33-jarige advocate Lyubov Sobol.

De 33-jarige advocate Lyubov Sobol.

Donderdag beperkte een rechtbank in Moskou de bewegingsvrijheid van Sobol voor een periode van anderhalf jaar. Ze mag tussen 22.00 en 06.00 uur niet haar huis uit en ze mag geen massa-evenementen bijwonen of Moskou verlaten. De activiste kreeg deze straf voor haar rol bij protesten in januari. Toen gingen duizenden Russen de straat op om de vrijlating te eisen van Navalny. Vrijdag kreeg een andere medewerker van de Kremlincriticus een soortgelijke straf en werd de broer van Navalni veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

Extremistisch

Sobol is een van de bekendste gezichten van de anticorruptiebeweging van Navalni. Sinds juni staat de organisatie officieel als ’extremistisch’ geregistreerd en hebben veel prominente aanhangers van Navalni Rusland verlaten. Ze zijn bang voor vervolging in aanloop naar de parlementsverkiezingen in september. Sobol was tot dusverre achtergebleven.

Na haar veroordeling zei Sobol tegen radiozender Ekho Moskvy dat de straf niet direct zou ingaan en dat je die „eigenlijk moet zien als de kans om het land te verlaten.” De hoofdredacteur van Ekho Moskvy bevestigde zondag dat de advocate niet meer in Rusland is. Sobol zelf was niet bereikbaar en bekenden van haar wilden geen commentaar geven.