Nieuws
1132878
Nieuws

Begrotingstekort Nederland boven 3 procent

Het begrotingstekort van Nederland zal dit jaar naar verwachting flink boven de 3 procent uitkomen. De Europese Commissie voorspelt dat het tekort uitkomt op 3,6 procent, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde prognose over economische groei.

Volgens de regels moet Nederland het tekort dit jaar onder de norm van 3 procent hebben teruggebracht.

,,Ondanks aanzienlijke extra bezuinigingsmaatregelen, zal het tekort slechts geleidelijk afnemen'', aldus de rekenmeesters van de EU. Het tekort kwam aan het einde van 2012 uit op 4,1 procent.

Verlenging

De opbrengst van de veiling van 4G-frequenties wordt vermoedelijk volledig verdampt door de staatssteun aan SNS Reaal, aldus Brussel. En bij geen verandering van beleid zal het tekort in 2014 ,,stabiliseren'', oftewel ook rond de 3,6 procent uitkomen, is de voorspelling.

Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) opende tijdens de persconferentie nadrukkelijk de deur voor een mogelijke verlenging van de termijn waarbinnen Nederland de norm van 3 procent haalt. Landen waaronder Nederland die geloofwaardige, economische beleidsplannen hebben voor de middellange termijn en daarvoor concrete maatregelen hebben genomen, zouden er wellicht langer over mogen doen om het tekort onder de 3 procentsnorm te brengen.

Nationalisatie SNS Reaal

Het overschrijden van de 3 procentsnorm door Nederland dit jaar komt grotendeels op het conto van de nationalisatie van SNS Reaal, aldus Rehn. ,,Het ziet ernaar uit dat Nederland doeltreffende maatregelen heeft genomen om het tekort weg te werken.''

Of Nederland er een jaar langer over mag doen om het tekort onder de 3 procent te krijgen, wordt niet eerder dan in mei duidelijk.