Nieuws/Buitenland
1132889
Buitenland

Cubaanse president hint op pensionering

President Raul Castro van Cuba, van wie wordt verwacht dat hij zondag begint aan een tweede ambtstermijn van vijf jaar, heeft vrijdag gezegd dat hij bezig is met het plannen van zijn pensionering. Hij zei er niet bij wanneer hij terugtreedt.

Castro deed zijn uitlatingen tegenover journalisten en in aanwezigheid van de Russische premier Dmitri Medvedev, die Cuba bezoekt.

„Ik ga met pensioen”, zei Castro met een grijnzend gezicht. Hij drong er bij de journalisten op aan dit weekend goed op de Nationale Vergadering te letten, waarop wordt besloten over het presidentschap. „Het wordt een interessante speech. Let goed op”, aldus de president.

„Ik word 82. ik heb al lang het recht om met pensioen te gaan”, zei Castro vrijdag. „Jullie geloven mij niet? Waarom zijn jullie zo ongelovig?“

Castro, die in in 2008 zijn zieke broer Fidel opvolgde als president, heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat leiders van de communistische partij en de regering moet worden gehouden aan twee termijnen van vijf jaar.

In zijn eerst termijn gaf hij leiding aan een hervormingsproces, dat onder meer voorziet in versoepeling van de beperkingen op reizen en persoonlijk bezit en een iets meer op de markt gerichte economie.