Nieuws/Buitenland
1132922
Buitenland

Turkije ziet Suriname als springplank

Op uitnodiging van de Turkse regering brengt een Surinaamse handelsmissie begin maart een bezoek aan Turkije. Doel van het bezoek is om de politieke en economische relatie tussen de landen te versterken. Hoofd van de missie is de Surinaamse vicepresident Robert Ameerali.

Volgens Ersin Erçin, ambassadeur voor Turkije in Brazilië, is Suriname voor Turkije de ideale springplank om zaken te kunnen gaan doen in het Caribisch gebied. Nu heeft Turkije in die regio alleen een ambassade in Cuba. Maar vanwege de embargo's tegen Cuba, heeft Turkije behoefte aan een andere basis in de regio, zo zei Erçin vrijdag tijdens een persconferentie in Paramaribo.

De Surinaamse delegatie zal in Turkije ontvangen worden door premier Tayyip Erdogan. Het is de eerste keer dat Suriname een officieel bezoek brengt aan Turkije. De bedoeling is dat beide landen ook op staatsrechtelijk gebied overeenkomsten zullen sluiten, zoals bijvoorbeeld een visaregeling die vrij reizen tussen de landen mogelijk maakt.

Hoewel de relatie nog pril is, exporteert Turkije al wel naar Suriname, zegt Jim Boussaid, honorair consul voor Turkije in Suriname. Het gaat daarbij om voornamelijk textiel, bouwmaterialen, zeep en plastic voorwerpen. Maar er is veel meer mogelijk, weet Boussaid. Zo is er volgens hem interesse voor het goud en hout van Suriname. „Suriname is op zoek naar investeerders. Turkije is de 15e economie in de wereld en denkt steeds meer 'global'. Dat past dus goed.” Wat de kansen voor Surinaamse ondernemers in Turkije kunnen zijn, zal tijdens het bezoek duidelijk moeten worden.

Een van de redenen waarom Turkije zijn vleugels wil uitslaan naar het Caribisch gebied, heeft volgens Erçin te maken met de houding van de Europese Unie naar Turkije over het lidmaatschap van de EU. „Formeel wil Turkije nog steeds lid worden van de EU, maar eigenlijk maakt het ons niet meer uit. Waarom zouden we de zinkende economie van de Europese Unie steunen, waar het ook nog eens politiek instabiel is”, vroeg Erçin zich af.