Nieuws
1132929
Nieuws

’Meevaller’ van Dijsselbloem kent ook risico’s

De meevaller van €3,2 miljard die minister Dijsselbloem (Financiën), na een garantiestelling aan De Nederlandsche Bank (DNB), voor het kabinet heeft binnengesleept, stuit op kritiek. Nederland zou grote risico’s wegpoetsen, door in ruil voor zijn afgegeven garanties aan DNB geen kapitaal apart te zetten.

De belastingbetaler kan daar ooit voor bloeden. Deze ’boekhoudkundige truc’, volgens critici, betekent anderzijds dat het kabinet niet extra zou hoeven te bezuinigen.

DNB stond bloot aan financiële risico’s op beleggingen in staatsobligaties van Zuid-Europese landen, via het programma van de Europese Centrale Bank om dat schuldpapier op te kopen.

De Staat, zo meldde minister Dijsselbloem vrijdag, neemt die risico’s op zijn balans, waardoor die bij DNB verdwijnen. Dijsselbloem verleent daarvoor €5,7 miljard aan garanties aan de centrale bank in Amsterdam, waarmee DNB zijn kapitaalbuffers versterkt. Daardoor hoeft DNB zelf minder kapitaal aan te houden, maar kan het meer winst uitkeren aan de staat.

Lees het gehele artikel in de digitale Telegraaf.