Nieuws/Buitenland
1132951
Buitenland

FBI-agenten over de schreef

De reputatie van de Amerikaanse FBI heeft een deuk opgelopen door gelekte rapporten over wangedrag van agenten van de federale opsporingsdienst.

Uit de interne documenten blijkt dat FBI-agenten zich onder meer schuldig maakten aan het rondsturen van naaktfoto's, geknoei met bewijsmateriaal, winkeldiefstal en oneigenlijk gebruik van de FBI-database om informatie te vinden over vrienden en familie.

De afgelopen 2 jaar werden tegen 1045 FBI-agenten disciplinaire maatregelen genomen, van wie er 85 ontslag kregen. Een van de ontslagen agenten had afluisterapparatuur in het kantoor van zijn baas geplaatst. Bij de politiedienst is 'sexting' een niet onbekend verschijnsel. Sexting is het via de smartphone of computer sturen van seksueel getinte teksten en afbeeldingen.

In één geval stuurde een medewerker met haar mobiele telefoon naaktfoto's van haarzelf naar verscheidene collega's. Dat zorgde voor het nodige geroddel op de werkvloer en had ,,een negatieve invloed op de dagelijkse activiteiten van verscheidene teams''.

Bij de FBI, waarvan het motto luidt: trouw, moed en integriteit, werken 36.000 mensen.