Nieuws/Binnenland
1132988
Binnenland

THUISGEVOEL OP HET EERSTE GEZICHT

KARIBU: Warm welkom op Tanzania

Wat, waar en wanneer naar Tanzania.

Met haar tropische klimaat heeft Tanzania geen seizoenen, maar droge en natte periodes. De wereldberoemde migratie van de gnoes heeft te maken met het feit het sappige gras op de ene plek opraakt en elders nog wel te halen is. Terwijl het ene gedeelte van de Serengeti droog is, is het andere dat niet.

Met het boeken van een safari is het belangrijk hier rekening mee te houden, want in een droog gebied is bijna geen dier te spotten. Gespecialiseerde touroperators zijn op de hoogte van waar welk dier goed vertegenwoordigd is. Elke periode heeft overigens haar bijzonderheden, van groene natuur vol bloemen tot uitgestrekte droge vlaktes en van pasgeboren veulentjes tot de grote migratie. Een safari in Tanzania is daardoor elke keer weer anders, zelfs als je naar hetzelfde gebied gaat.

Saskia'ss Shanga

Leven met een handicap is niet gemakkelijk. Dat geldt voor westerse landen, maar zeker voor ontwikkelingslanden. Om mensen met een handicap uit hun isolement te halen, is de Nederlandse Saskia Rechsteiner het bedrijf Shanga gestart. Gehandicapte Tanzanianen krijgen hier de kans om nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe relaties op te bouwen en zodoende de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

De naam Shanga, 'kraal' in Swahili, verwijst naar het eerste product dat in de werkplaats werd geproduceerd, een ketting van zelfgemaakte kralen. Inmiddels vervaardigen de medewerkers van Shanga een hele range aan producten, van sieraden en glaswerk, tot kleding en sandalen. Alles wordt op een duurzame manier met de hand gemaakt van gerecycled materiaal. Zie voor meer informatie en het bestellen van producten www.shanga.org.

Volk verenigd door Swahili

De gemiddelde Nederlander mag dan een behoorlijk talenkennis hebben, de Tanzaniaan heeft dat ook. Er zijn in Tanzania maar liefst 120 verschillende stammentalen, maar het volk wordt verenigd door Swahili. Deze taal wordt in verschillende landen in het oosten van Afrika gesproken, in Tanzania is het naast het Engels de officiële voertaal.

Swahili spreken in Tanzania is niet noodzakelijk, omdat je met Engels goed uit de voeten kunt, maar het is wel leuk. Een aantal basiswoorden heb je zo onder de knie en sommige dingen weet je zelfs al. Zo is het wereldberoemde 'Hakuna Matata' 'maak je geen zorgen' uit de Lion King een nog steeds veelgebruikt zinnetje Swahili. Woorden die je in Tanzania in elk geval veel zult horen zijn karibu (welkom/graag gedaan), mambo (hallo) en asante (bedankt).