Nieuws
1133004
Nieuws

Larayedh kandidaat-premier Tunesië

De Tunesische regeringspartij Ennahda heeft de voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ali Larayedh naar voren geschoven als kandidaat voor het premierschap. Dat heeft de partij vrijdag laten weten. President Moncef Marzouki heeft Larayedh gevraagd binnen 2 weken een regering te vormen.

Larayedh moet de opvolger worden van Hamadi Jebali. Die trad 19 februari af, nadat hij er niet in was geslaagd een technocratenkabinet te vormen. Dit kabinet moest het Noord-Afrikaanse land van bijna 11 miljoen inwoners uit de recente politieke en maatschappelijke onrust loodsen. De spanningen in het Noord-Afrikaanse land liepen deze maand op door de moord op de linkse, seculiere politicus Chokri Belaid.

De beoogd premier behoort tot vleugel van de Ennahda die geen enkele politieke rol wil voor partijen die iets te maken hadden met de 2 jaar geleden verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali. De 58-jarige Larayedh, een ingenieur, zat onder Ali 15 jaar in de gevangenis. Hij werd in december 2011 minister in het kabinet van Jebali.

De keuze van de vroegere minister van Binnenlandse Zaken kan bij sommige liberale Tunesiërs vragen oproepen. Zij vinden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken te weinig doet tegen het geweld en de intimidatiepogingen van islamisten tegen hun tegenstanders. Anderzijds is het ministerie wel krachtig opgetreden tegen extremistische moslims die banden met de terreurbeweging al-Qaeda zouden hebben.

Het islamitische Ennahda is met 89 van de 217 zetels de grootste partij in de Nationale Grondwetgevende Vergadering. De seculiere partij van Marzouki, het Congres voor de Republiek, is met 29 zetels de op een na grootste fractie en heeft al gezegd met Ennahda in een regering te willen samenwerken.