Nieuws/Buitenland
1133010
Buitenland

Ophef over gedrag Belgische agenten

In België is ophef ontstaan over het gedrag van agenten op beelden van het VRT-televisieprogramma Panorama. Op de beelden is te zien hoe ze met zes man een psychotische man hardhandig tegen de grond werken. De 26-jarige man overleed later.

De man, die onder de invloed was van drugs, werd in 2010 in zijn politiecel in Mortsel door zes agenten vastgehouden, zodat hulpverleners hem een kalmerende spuit konden geven. Op de beelden is te zien dat de agenten zich op de man werpen. Ook incasseert hij enkele vuistslagen. Niet lang daarna overlijdt hij aan interne bloedingen.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquett sprak er schande van dat de agenten niet zijn geschorst, zei De Standaard vrijdag. Ze gaat hier in een brief aan de lokale politiedienst alsnog op aandringen. Meerdere politieke partijen riepen vrijdag om een extern onderzoek naar de dood van de man, schreef het Nieuwsblad.

Volgens Het Laatste Nieuws zijn de Belgische politievakbonden niet tegen een onderzoek naar de gebeurtenissen. ,,Dat kan in alle objectiviteit aan het licht brengen wat er werkelijk is gebeurd'', aldus provinciaal voorzitter voor Antwerpen van NSPV Michel Goyvaerts. Hij stelde vrijdag dat de agenten op het eerste gezicht de standaardprocedure hebben gevolgd. ,,Arrestanten kunnen een oerkracht tentoonspreiden die niet makkelijk onder controle te krijgen is.''