Nieuws/Binnenland
1133034
Binnenland

Veelbelovende Vita-game

Preview: Killzone: Mercenary

Neerlands trots op gamegebied, de Amsterdamse ontwikkelstudio Guerrilla Games, laat weer van zich horen. Evenals in voorgaande jaren komen de Mokumse jongens (en meiden) ook ditmaal weer met een nieuwe titel in hun eigen Killzone -reeks. Maar dit keer om onderweg mee te nemen.

Een nieuwe Guerrilla-game staat altijd garant voor grafische pracht en spectaculaire actie. Dat blijkt maar weer eens uit de eerste speelsessie met Killzone: Mercenary.

Ik durf gerust te schrijven dat het spel op grafisch vlak de meest indrukwekkende Vita-game is die ik tot op heden heb gezien. Sony beloofde ten tijde van de introductie van het apparaat een volledige game-ervaring zoals je die thuis hebt en dat lijkt Mercenary te kunnen bieden.

Daar heeft wel wat tijd in gezeten. "De eerste tien maanden van dit project hebben we niets anders gedaan dan de 'grafische motor' van Killzone 3 overzetten naar de hardware van de Vita", legt designer Matthijs de Jonge uit.

In Killzone: Mercenary draait het nog steeds om de interplanetaire oorlog tussen de Vektans en de kwaadaardige Hellghast. Alhoewel, kwaadaardig? Ditmaal kies je namelijk geen zijde, maar ben je een huurling die zich voor de hoogste bieder inzet.

"Dat zorgt ervoor dat je meer van de Hellghast ziet dan we in vorige games konden tonen. Het maakt ze wat menselijker", aldus De Jonge. Ook zullen fans van de reeks bekende veldslagen uit de serie vanuit een compleet andere hoek te zien krijgen.

Omdat je een huurling bent, draait het allemaal om het geld. Tijdens het spelen verdien je constant... Ja, wat zijn het eigenlijk? Hellghast-euro's? Ruimtedollars? Met dit geld kun je je arsenaal met nieuwe geweren of betere accessoires uitbreiden.

Dit geld kun je ook meenemen in de multiplayer-modus, waar je online je vrienden helemaal aan gort kunt schieten. Het spel bevat zes multiplayer-levels waarin je het met teams van maximaal vier spelers tegen elkaar opneemt. Het is natuurlijk afwachten of online gamen op de Vita een beetje gaat leven, maar aan Mercenary zal het niet liggen: alsof je op een PlayStation 3 aan het gamen bent.

Het uur dat ik ermee heb kunnen spelen, deed me naar méér verlangen. Het is nog een lange zit tot september, wanneer Killzone: Mercenary uitkomt.