Nieuws
1133047
Nieuws

'Obama mag order cyberaanval geven'

De Amerikaanse president Barack Obama mag het bevel geven een digitale aanval op buitenlandse computersystemen uit te voeren als vermoed wordt dat een aanval op Amerikaanse systemen wordt voorbereid. Dat meldt The New York Times op basis van bronnen binnen de regering.

De Amerikaanse regering is druk bezig met het opstellen van regels omtrent cyberoorlogvoering. Hoewel deze strikt geheim horen te zijn, wist de krant al een anonieme bron te vinden. Zo is bekend dat voor vrijwel alle belangrijke offensieve acties de toestemming van de Amerikaanse president vereist is. Dit omdat met een effectieve aanval cruciale infrastructuur zoals het stroomnet en de watervoorziening platgelegd kunnen worden.

Obama is geen onbekende in de wereld van de online oorlogsvoering. Het is algemeen bekend dat het Stuxnet-virus, alsmede de opvolger Flame, zijn ontwikkeld door een Amerikaanse beveiligingsorganisatie. Stuxnet was speciaal ontworpen om een Iraanse kerncentrale te saboteren, terwijl Flame speciaal gemaakt was om te spioneren in bepaalde landen.

De opstellingvan de regels is nu bijna afgerond. De timing is opmerkelijk, nu de afgelopen maanden steeds vaker aanvallen van Chinese bron worden opgemerkt. Ook komt er steeds meer informatie vrij over de technische mogelijkheden van andere landen. Daarnaast zijn er nog geen internationale afspraken gemaakt over dergelijke aanvallen. Zo is het nog niet duidelijk of een cyberaanval kan worden opgevat als een oorlogsdaad. In 2011 gaf de Amerikaanse regering aan een directe digitale aanval wel zo te zien.