Nieuws/Buitenland
1133061
Buitenland

Gewapende overval op vliegtuig

Een vliegtuig van Swiss Air op de luchthaven van Brussel in Zaventem is maandagavond overvallen door acht zwaarbewapende overvallers. Volgens de Belgische televisiezender VTM waren ze uit op een waardetransport van de internationale geldfirma Brink's. Het Brusselse parket bevestigde alleen dat er een overval is gepleegd, meldde het persbureau Belga. Dinsdagochtend geeft het parket meer uitleg.

De gewapende mannen pleegden rond 20 uur met volautomatische geweren een overval op een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, dat volgens persbureau Belga klaarstond om naar Zürich te vliegen. Dat bevestigt de luchtvaartpolitie aan Belgische media.

Volgens de luchthaven reden ze met twee auto's het terrein op, dwars door een omheining. Er werden geen schoten gelost en niemand raakte gewond. De overval duurde enkele minuten en onmiddellijk daarna verlieten ze het luchthaventerrein weer via de beschadigde omheining. Een van de vluchtauto's werd later op de avond uitgebrand teruggevonden in Zellik, meldde de lokale politie. Getuigen zagen de inzittenden overstappen in een andere wagen. Het tweede voertuig is nog spoorloos.

Brink's heeft een vestiging op het vliegveld, Diamond & Jewelry Services. De firma is een gewild doelwit voor criminelen. 2 jaar geleden vond in Amsterdam Zuid Oost een gewelddadige overval plaats bij Brink's, waarbij 12 miljoen euro werd buitgemaakt. De overvallers gebruikten toen explosieven en schoten tijdens hun vlucht met automatische wapens op de politie. Ook toen was sprake van twee vluchtauto's. Een crashte op de A2 en vloog in brand. Daardoor ging toen een groot deel van de buit in vlammen op.