Nieuws/Binnenland
1133106
Binnenland

Natuurgebied Overijssel krijgt eco-aquaduct

Natuurgebied Olde Maten en Veerslootslanden in de Kop van Overijssel krijgt een eco-aquaduct. Het gaat om een faunapassage die dieren niet alleen lopend, maar ook zwemmend kunnen gebruiken.

De Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het ministerie van Landbouw laat de bijzondere passage dit jaar in opdracht van de provincie Overijssel aanleggen. Volgens de dienst bestaat nog nergens anders een eco-aquaduct.

De oversteekplaats over het Conradskanaal is bedacht omdat aan weerszijden van het water moerasveenland en natte hooilanden liggen. In het natuurgebied leven dus veel dieren die van een natte omgeving houden.

Een woordvoerder van DLG denkt dat onder andere otters, muizen, ringslangen, kikkers en watervleermuizen de oversteekplaats zullen gebruiken. Voor dieren die niet van water houden, worden aan de randen van de passage struiken en gras aangeplant.

Olde Maten en Veerslootlanden is met een omvang van 1000 hectare het grootste natuurontwikkelingsgebied van Nederland. Het gebied ligt tussen Zwartsluis en Staphorst en grenst aan de veenplaasen van De Wieden en De Weerribben.