Nieuws
1133115
Nieuws

Krimp consumptie minder groot in december

Huishoudens hebben in december vorig jaar 1 procent minder geconsumeerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. In november bedroeg de krimp van de consumptie nog 3 procent.

Dat de krimp in december lager is uitgevallen komt onder meer door de ontwikkeling van de autoverkopen. Consumenten kochten weliswaar veel minder auto's dan een jaar eerder, maar de afname was aanzienlijk minder sterk dan die in voorgaande maanden. De bestedingen in de categorie duurzame goederen waren 2,0 procent lager dan een jaar eerder. In november en oktober was de krimp echter meer dan 10 procent.

Daarnaast gaven huishoudens in december iets meer uit (0,3 procent) aan voedings- en genotmiddelen dan in december 2011. Aan diensten en aan overige goederen, als energie en motorbrandstoffen, werd anderzijds minder gespendeerd (min 0,6 en min 2,7 procent).

Aanhoudende krimp

De consumptie van huishoudens komt al anderhalf jaar lang onafgebroken lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. De krimp in november was zelfs de grootste in meer dan drie jaar tijd.

Het CBS heeft de consumptiecijfers gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.