Nieuws/Buitenland
1133136
Buitenland

Topcrimineel El Chapo mogelijk doodgeschoten

De Mexicaanse topcrimineel Joaquin 'El Chapo' Guzmán is mogelijk omgekomen bij een schietpartij in Guatamala. Dat meldde de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto vrijdag. 'El Chapo' (Kleintje) is de meest gezochte crimineel van het westelijk halfrond.

Bij de schietpartij tussen verdachte drugshandelaren kwamen drie mensen om. Forensisch specialisten proberen met foto's en biometrische gegevens te bevestigen dat een van hen inderdaad El Chapo is.

's Werelds machtigste drugsbaron staat aan het hoofd van het beruchte Sinaloakartel in Mexico. Dit kartel dook voor het eerst op in de jaren 80 en is een van de grootste drugsorganisaties ter wereld. Sinaloa is verantwoordelijk voor een kwart van de Mexicaanse drugshandel naar de VS en heeft een grote hand gehad in de tienduizenden drugsdoden in Mexico.

In 1993 werd El Chapo gepakt op de grens tussen Guatamala en Mexico. Hij kreeg 20 jaar cel, maar ontsnapte in 2001 uit een streng beveiligde Mexicaanse gevangenis. Sindsdien weet hij uit handen van de autoriteiten te blijven, al claimde de Mexicaanse politie vorig jaar dat ze hem bijna te pakken hadden.

De topcrimineel is een volksheld. Kenners noemen El Chapo wel een kruising tussen de gangster Al Capone uit de jaren '20 en de vogelvrije Jesse James uit het Wilde Westen van de 19e eeuw. Beiden waren mateloos populair onder de bevolking.

Amerika zette een premie van 5 miljoen dollar op El Chapo's hoofd en ook de Mexicanen loofden een miljoenenbeloning uit. Dat deed zijn roem alleen maar groeien.

Vorig jaar kreeg El Chapo zelfs een rapsong naar zich vernoemd. De Amerikaanse rapper Gucci Mane bracht toen een nummer uit onder de titel El Chapo, waarin hij rapt als El Chapo te willen zijn met „3 billion dollars in pesos”. Vorig jaar werd het vermogen van Guzmán geschat op 1 miljard dollar (ruim 750 miljoen euro).