Nieuws
1133150
Nieuws

Eerste grote actie bij 140 ondernemers Rotterdam

Politiecontroles in winkels op heling

De politie in Rotterdam controleert ondernemers voortaan streng op het in- en doorverkopen van gestolen goederen. Met een eerste grote actie in West bezocht ze gisteren bijna 140 bedrijven. Onder meer fietsenmakers, belhuizen, autobedrijven, antiquairs en juweliers kregen agenten over de vloer.

’Zonder helen, geen stelen’ luidt het motto van de politie. „We hebben in Rotterdam veel woninginbraken, berovingen en overvallen. Die spullen willen de daders kwijt. We weten dat daarom bij opkopers veel is te halen”, legt agent Cees Vis de achterliggende gedachte van de controle uit.

De politie becijferde dat ongeveer 80 procent van de gestolen waar in winkels wordt aangeboden. Er bleek gisteren veel mis.

In vizier

Zo wisten nogal wat bedrijven niet dat ze exact moeten bijhouden wat zij van wie in- en doorverkopen. Ook stonden de ondernemers niet ingeschreven bij de gemeente als handelaar in tweedehandsspullen. Dat is wel verplicht. De politie haalt hen nu uit de anonimiteit en maakt gelijk duidelijk dat ze hen in het vizier heeft.

Ondernemers houden vaak niet bij wat ze inkopen of ze gebruiken een papieren boek. De agenten probeerden ze gisteren tot een nieuw landelijk digitaal systeem te bewegen. Dit systeem is beter en minder fraudegevoelig dan de papieren registerboeken.

Bij het invoeren van een fiets, ketting of postzegelvel kan de opkoper gelijk zien of een item is gestolen. Bovendien gaat er direct een (digitaal) belletje rinkelen bij de politie. Niet iedere ondernemer zat te springen om de extra administratieve handeling.

Goud

Op de meeste adressen waren zij niet op de hoogte van de regels. Zo moeten zij goederen minimaal drie dagen onveranderd bewaren. Goud mag niet dezelfde dag al worden omgesmolten.

Onlangs werd er daarom nog een juwelier op de Schiedamseweg gesloten, omdat bekend was geworden dat hij gestolen sieraden anoniem aannam. Op een adres hing een samoeraizwaard. Dat is in beslag genomen.

De controle op heling was de afgelopen jaren in het slop geraakt. Bij de politie had het geen hoge prioriteit.

Later kwam de taak bij de gemeente te liggen en werd er helemaal niet meer gehandhaafd.

De gegevens van de actie gisteren dienen als een soort nulmeting. Vanaf nu kan een ondernemer weer elke maand agenten op bezoek krijgen.