Nieuws
1133434
Nieuws

Onder de hamer: grootste collectie kleintjes

Het Bruce Weiner Microcar Museum huisvest de grootste verzameling dwergauto’s ter wereld. Helaas gaat het bijzondere museum zijn deuren sluiten en daarom gaan de ongeveer tweehonderd kleintjes onder de hamer.

U dacht dat een Smart klein was? Het museum had daar ook enkele exemplaren van, maar deze Duitse stadsauto’s waren bijna de grootste modellen in het museum. Natuurlijk heeft het museum de bekende kleine modellen zoals de BMW Isetta en de Messerschmitt KR 200, maar het bijzondere is dat ook speciale uitvoeringen hiervan aanwezig zijn. Zo zijn er van de Isetta ook een Duitse politieversie (foto 8), een cabriolet en zelfs een pick-up. De collectie Messerschmitts is vrijwel compleet, inclusief de enige overgebleven KR201 Sport (foto 6) uit 1961 en de zeldzame en vierwielige Tiger die een topsnelheid van 113 km/h heeft.

Motorfiets

De kleine auto’s zijn in de geschiedenis vaak gemaakt vanwege belastingvoordelen. Zo werden deze kleine opdonders in sommige landen als motorfiets geclassificeerd, wat zorgde voor een gunstig belastingtarief. Daarnaast zijn de dwergauto’s makkelijker te parkeren en verbruiken ze vaak niet zo veel brandstof.

Extreem

De collectie zit vol met opvallende drie- en vierwielers. Van de allerkleinste, de Peel P-50 (foto 5), tot de meest extreemste, een 730 pk sterke dragracer op basis van een BMW Isetta (foto 7). De verwachte opbrengsten liggen wat aan de hoge kant, maar doordat de hele collectie zonder minimumprijs wordt verkocht, zullen alle kleintjes een nieuw onderkomen vinden.

 

RM Auctions veilt de inhoud van het bijzondere museum op 15 en 16 februari in het museum in het Amerikaanse Madison.