Nieuws/Nieuws

Handbagage

Door Wendy Roep

Nu ook de KLM z'n passagiers op de Europese routes extra laat betalen voor hun koffer, vraagt menigeen zich af of er in de cabine straks nog ruimte overblijft om te zitten, met al die handbagage. Mail mij!

Steeds meer reizigers vliegen binnen Europa zonder koffer. Je tandenborstel en een verschoninkje voor zo'n lang weekend kan vaak met gemak mee in de handbagage, in de schoudertas, de rugzak of een kleine trolley.

Ga je een paar weken op vakantie, of nog langer, dan wordt 't lastiger. Dan ben je al snel aangewezen op een koffer. Transavia en andere prijsvechters zoals Ryanair en Wizzair rekenen al langer fors extra voor koffers, net als voor een stoelreservering of een kopje koffie aan boord. De ticketprijzen zijn zó opvallend laag, dat iedereen zal snappen dat het érgens vandaan moet komen.

Gevolg is wel dat reizigers de gekste dingen verzinnen om maar onder  bijbetaling uit te komen. Speciale jassen met extra zakken om dat mee te nemen wat onderweg eigenlijk in een koffer of tas hoort, dat soort vondsten.

De ruimte voor handbagage boven de stoelen in de passagiersruimte is al volgepropt met koffers, jassen en tassen voordat de reizigers die er onder komen te zitten nog maar zijn ingestapt! Dit ergert veel passagiers, zo blijkt uit de mails die ik hier over krijg.

Mailen mij Maarten en Betty Bruin: 'Wij vlogen terug van Nice naar Amsterdam met Transavia, zaten op rij 4 en zagen vrijwel alle passagiers door het gangpad langskomen, bijna allemaal met grote trolleykoffers en rugzakken. Men werd verzocht om z'n koffers in de lengte in de bagageruimte te plaatsen, dan kan er meer in. Jassen moesten onder de stoelzitting, waar ook al handtassen stonden. Waar moet je je voeten dan nog kwijt?'

Brussel dreigt nu hardop het te gaan regelen, want wij kunnen en mogen niks zelf. Wie weet heeft oplossing? Mail mij uw bagage-ergernissen en andere cabine-perikelen, liefst vandaag nog, naar checkpoint@telegraaf.nl