Nieuws/Binnenland
1133473
Binnenland

Beurs in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch

TuinIdee luidt de lente in

Terwijl het buiten nog winter is, begint vandaag in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch de lente. Wie de 20e editie van de beurs TuinIdee bezoekt, ziet fruitbomen waarin de bloesem op springen staat, kleurrijke, bloeiende plantenborders, en nieuwigheden als winterharde tuinorchideeën, tuingerbera's die de hele zomer doorbloeien en mini-appelbomen, waarmee je zelfs een eigen boomgaard op het balkon kunt maken.

"Tuinieren is weer helemaal terug, nadat het een tijd was ingehaald door hobby's als koken en korte reisjes maken", zegt hoofdontwerper van TuinIdee, Bert Huls. Twintig jaar geleden bedacht hij de beurs samen met organisator Johan Heystek en na een aantal jaren van afwezigheid zijn ze allebei dit jaar weer terug bij het jubilerende tuinevenement. "Als hoofdthema hebben we gekozen voor La Dolce Vita (het Zoete Leven) in Italië. Het thema van de mediterrane tuin past bij de nieuwe trend naar romantiek. We zijn op zoek naar veilig en vertrouwd en in de tuin willen mensen weer bloemen en kleur."

Volgens Johan Heystek zorgt de Italiaanse sfeer ook voor een vakantiegevoel. "Het is niet alleen de stijlvolle tuin met zijn fonteinen, Cypressen en een oranjerie. Er is ook een Italiaans paviljoen met een groot assortiment aan Italiaanse wijn en streekproducten. Naast proeverijen van de verschillende delicatessen kun je op het terras ook heerlijk een cappuccino drinken."

Een andere inspiratietuin van Bert Huls die een vakantiegevoel oproept, is de mystieke meditatietuin met de naam "Heimwe' naar Bali'. Terwijl deze exotische tuin gericht is op relaxen, straalt de moderne stadstuin voor kinderen juist actie uit. "Als inspiratie voor deze tuin diende de zee", zegt tuinarchitect Bert Huls, die voor een aantal voorbeeldtuinen speciale meubels en accessoires ontwierp. "Zo is er een klein zandstrand met water, een terras in de vorm van een plankier, een speelhuisje dat er uitziet als de strandhuisjes in Domburg en een gazon dat bestaat uit groene golven."

Een verschil met vroeger is wel dat de romantische tuin van nu strakker is. Dat geldt ook voor de boerentuin, de stadsmoestuin en de bordertuin, waar Bert Huls vier borders in verschillende kleuren naast elkaar heeft gelegd, zodat je zelf kunt combineren. Spectaculair is zijn Tuin van de Toekomst, die geld oplevert dankzij een tafel met zonnepanelen en een windmolen die energie opwekt.

"Met de modeltuinen, die zijn aangelegd door hoveniers, komen we op een aantal van veertig tuinen verdeeld over de vier hallen. Daartussendoor zijn tal van plekjes waar je iets kunt eten en drinken of stands waar je kunt funshoppen", zegt Heystek, die meer dan 30.000 bezoekers verwacht. "Verder is er een Tuintheater, waar Jurgen Smit interessante voordrachten aan elkaar praat, bijvoorbeeld over snoeien, en we hebben een Tuinlab, waar je een grondmonster van je tuin kunt laten onderzoeken en advies kunt krijgen over tuinontwerp, verlichting en plantenziekten."

Op de Liefhebbersmarkt staan verenigingen van bepaalde planten zoals de fuchsia en Oranjerieplanten. Op de speciale expositie van de noviteiten die meedingen naar de TuinIdee Award zijn onder andere de tuingerbera Garvinea te zien, de winterharde tuinorchidee, de appelboom die niet hoger wordt dan 80-100 cm, en de Rainwinner, een schutting die regenwater opvangt.

TuinIdee in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch, is vandaag open van 10-18 uur. Vrijdag 22 februari van 10-22 uur. Zaterdag 23 en zondag 24 februari van 10-18 uur. Entreeprijs € 15. Info: www.tuinidee.nl