Nieuws/Binnenland
1133510
Binnenland

Cohen: meer macht stadsdelen

De PvdA krabbelt terug in de strijd om de stadsdelen. Een verzoeningscommissie van de partij onder leiding van Job Cohen eist dat de stadsdelen veel meer macht behouden dan vorig jaar is afgesproken met de rest van de coalitiepartijen.

Dat staat in een voorstel dat is gemaakt om de dissidenten binnen de partij gerust te stellen.

Vorig najaar, toen het stadsbestuur besloot om de stadsdelen per maart 2014 grotendeels af te schaffen, ontstond er veel onvrede onder PvdA’ers. Leden en oud-stadsdeelpolitici waren boos dat de gemeenteraadsfractie van hun partij klakkeloos leek in te stemmen, terwijl de PvdA in de stadsdelen juist veel macht heeft. De tandenloze bestuurscommissies die in de plaats komen van de stadsdelen waren niet genoeg om deze groep tevreden te stellen.

Oud-burgemeester Job Cohen werd binnen gehaald om de leden weer op één lijn te krijgen. In het rapport dat zijn commissie heeft gemaakt, staan de eisen van de klagers haarscherp verwoord.

Baas

Zo willen de dissidenten dat de stadsdelen ook in de toekomst zoveel mogelijk de baas blijven over de uitvoering van gemeentewerken zoals stadsreiniging en het opknappen van buurten. In het plan dat vorig jaar is vastgesteld, staat juist dat stadsdelen maar een paar kleine klussen mogen blijven doen.

Ook wordt in het plan gesuggereerd om de parkeeropbrengsten van de stad te herverdelen.

Lees meer in de Amsterdam-pagina van De Telegraaf.