Nieuws/Binnenland
1133603
Binnenland

'Gebedsoproep goed voor integratie'

Gebedsoproepen door Haagse moskeeën zijn een belangrijk integratiemiddel. Dat stelt het Haagse raadslid Hasan Küçük (Islam Democraten) in reactie op klachten over geluidsoverlast door de Ehli Beyt moskee. „Moslims voelen zich daardoor eerder thuis in de wijk.”

Küçük hoopt dat juist meer moskeeën de oproep tot het gebed openbaar laten klinken. „In Turkije is het gebruikelijk om vijf keer per dag een gebedsoproep te doen. Als moslims dat in Nederland ook in hun eigen wijk horen, krijgen ze minder last van heimwee en voelen ze zich veel meer op hun gemak. Het draagt dus bij aan de integratie”, aldus de Haagse volksvertegenwoordiger.

Küçük begrijpt verder niets van alle commotie die is ontstaan na klachten van buurtbewoners. „Na een artikel vandaag in De Telegraaf is het stadhuis een hetze begonnen tegen deze moskee. Er was vandaag direct een grote controle door politie en brandweer”, aldus Küçük boos. „Het is een grondwettelijk recht om de oproep tot het gebed openbaar te laten klinken. Hoe kunnen mensen hier last van hebben? Kerkklokken maken veel meer geluid.”

De gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat er geen vergunning nodig is voor gebedsoproepen.,,In Nederland kennen we vrijheid van godsdienst. Gebedsoproepen en het luiden van kerkklokken zijn daarom toegestaan", aldus een woordvoerster. ,,We willen wel een bemiddelaar inzetten voor een gesprek tussen de bewoners en het moskeebestuur."

Het bezoek van de politie en brandweer had volgens de woordvoerder niets te maken met het Telegraaf-artikel. ,,Het ging om een reguliere controle."