Nieuws
1133986
Nieuws

Draghi bepleit zwijgzaamheid wisselkoersen

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft afgelopen weekeinde tijdens de G20-top in Moskou financiële leiders opgeroepen tot zwijgzaamheid met betrekking tot wisselkoersbewegingen. Dat zei hij maandag in het Europees Parlement.

Leiders van de 20 grootste economieën in de wereld probeerden afgelopen weekeinde speculatie over een wereldwijde valutaoorlog de kop in te drukken. In onder meer Japan en de Verenigde Staten houden de centrale banken de rente laag, wat de waarde van de eigen munt drukt. Een goedkope munt heeft als bijkomend voordeel dat exportproducten goedkoper en dus concurrerender zijn op de wereldmarkt.

,,Ik heb alle partijen opgeroepen tot zeer strenge verbale discipline'', zei Draghi. Over de eurokoers zei hij dat deze ,,ongeveer rond het lange termijn gemiddelde'' zit.

Risico's

De euro is sinds afgelopen zomer meer dan 10 procent in waarde gestegen. Draghi waarschuwde onlangs al voor de risico's die verbonden zijn aan een dure euro. Een hogere eurokoers maakt export duurder, wat een rem zet op de economische activiteit. Tegelijk wordt import goedkoper, waardoor de inflatie omlaag gaat. Draghi sprak maandag van een ,,neerwaarts risico'' voor de inflatie. De ECB streeft naar een inflatie van iets minder dan 2 procent.

De eurokoers ging maandag na de uitspraken van Draghi kortstondig omlaag ten opzichte van de dollar, maar herstelde daarna weer. De euro noteerde tegen het slot van de Europese beurzen op 1,3350 dollar, ten opzichte van 1,3355 bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

Draghi sprak over signalen van verdere zwakte in de eurozone in het begin van 2013 en een gedempte vraag in de regio. ,,Indicatoren wijzen op een stabilisatie op een lager niveau'', zei hij.