Nieuws/Binnenland
1134039386
Binnenland

Coronacrisis: woensdag 30 september

LIVE | Ook koningin Máxima werkt thuis, werkbezoek via Zoom

AMSTERDAM - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland hard op; we zitten in de tweede golf. Elders in de wereld is Israël weer in volledige lockdown gegaan en kleuren steeds meer plekken voor vakantiegangers ’oranje’. Er zijn wereldwijd meer dan een miljoen coronadoden, van wie bijna 210.000 in de VS. In Nederland staat het dodental op 6415. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

De nieuwe, strengere coronamaatregelen die het kabinet afgelopen maandag aankondigde, heeft ook op paleis Noordeinde geleid tot nieuw beraad over de voorgenomen activiteiten van het koningspaar. Wat kan doorgaan en wat niet, en waar zijn aanpassingen mogelijk waardoor koning of koningin kunnen komen zonder dat de regels worden overtreden?

Dat daarbij flexibiliteit is geboden, is duidelijk. Zo werd woensdag besloten het werkbezoek van koningin Máxima aan het Schuldenlab in Alphen aan den Rijn niet zoals gepland fysiek te laten plaatsvinden, maar virtueel. De koningin volgde het advies om vooral thuis te werken en ging achter haar iPad zitten om vanuit haar werkkamer in Huis ten Bosch via Zoom gesprekken te voeren.

Dinsdag werd voor de opening van de jubileumviering van Natuurhistorisch Museum Naturalis voor een andere optie gekozen. Het museum trok in ijltempo tal van uitnodigingen in, zodat het aantal genodigden werd beperkt tot maximaal dertig en koning Willem-Alexander toch ’veilig’ kon komen. Ook de media werden aan banden gelegd.

Haarlem

Iets soortgelijks gebeurt volgende week ook in Haarlem waar in de Lichtfabriek het tachtigjarig bestaan wordt gevierd van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. De organisatie is nu de gastenlijst aan het inkorten en had al besloten het evenement via een livestream uit te zenden, waardoor het bereik tot groot blijft. Voor de uitreiking door de koning van zijn ’eigen’ Prijs voor de Vrije Schilderkunst diezelfde dag in Amsterdam wordt nog gestudeerd op de mogelijkheden.

Willem-Alexander zei voor de zomervakantie te hopen in september zijn werkzaamheden weer redelijk ’normaal’ te kunnen opstarten. De afgelopen maand is dat ook redelijk gelukt, met zelfs een geslaagd streekbezoek aan Friesland. Maar de enorme toename van het aantal coronabesmettingen heeft een einde gemaakt aan het ’tijdelijke normaal’ van de voorbije weken. Nu moet weer opnieuw van bezoek tot bezoek worden gekeken wat kan en wat eventueel moet worden uitgesteld.

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

 • Duitsland heft donderdag na ruim een half jaar de algemene reiswaarschuwing vanwege de coronapandemie voor meer dan 160 landen buiten de Europese Unie op. Net als de landen van de EU en het grenscontrolevrije Schengengebied, wordt dan elk land ter wereld afzonderlijk beoordeeld
 • Netanyahu waarschuwt: lockdown kan een jaar duren
 • Spaanse regering akkoord met gedeeltelijke lockdown Madrid
 • België zet nog eens vier Nederlandse provincies op rood
 • ’Neanderthaler-genen verhogen risicio op ernstige coronaklachten’
 • Regering Slowakije kondigt coronanoodtoestand af
 • Justitie in Oostenrijk vervolgt vier mensen in verband met de uitbraak van het coronavirus in Ischgl
 • Potentieel vaccin Moderna lijkt werkzaam bij ouderen en veilig
 • Meer dan 10.000 coronadoden in België
 • Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar mogelijk
 • Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland daalt iets

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Bekijk hier het coronanieuws van dinsdag 29 september.