Nieuws/Buitenland
1134437835
Buitenland

Biden: cijfers zijn duidelijk, we gaan deze race winnen

Joe Biden sprak de Amerikanen toe vanuit zijn woonplaats Wilmington.

Joe Biden sprak de Amerikanen toe vanuit zijn woonplaats Wilmington.

WILMINGTON - De Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten, Joe Biden, zegt dat hij de verkiezingen gaat winnen. „De cijfers zijn duidelijk”, zei Biden vanuit zijn woonplaats Wilmington. Biden gaat in de tussenstand aan de leiding in de staten Pennsylvania, Georgia, Arizona en Nevada en is daarmee op weg om president Donald Trump te verslaan in de verkiezingen.

Joe Biden sprak de Amerikanen toe vanuit zijn woonplaats Wilmington.

Joe Biden sprak de Amerikanen toe vanuit zijn woonplaats Wilmington.

„Er is nog geen eindresultaat”, zei Biden in de toespraak vrijdag laat op de avond (lokale tijd), „maar wij gaan deze race winnen.” Biden wees erop dat hij een etmaal geleden nog achterstond in de staten Georgia en Pennsylvania en dat hij nu op weg is naar een verkiezingswinst in die staten. „We gaan richting de 300 kiesmannen en we gaan dit winnen met een duidelijke meerderheid”, aldus Biden.

Biden wees erop dat hij en zijn running mate Kamala Harris inmiddels meer dan 74 miljoen stemmen hebben gekregen, meer dan elke eerdere kandidaat. „We verslaan Donald Trump met meer dan 4 miljoen stemmen verschil.” Ook zei Biden dat hij er trots op is dat de Democraten het door heel de Verenigde Staten goed hebben gedaan.

Daarbij wees hij erop dat er ook een Democratische verkiezingswinst aan zit te komen in de staten Arizona en Georgia, die al langer dan twee decennia niet naar de Democraten zijn gegaan. Ook zei hij er trots op te zijn de „blauwe muur” te hebben herbouwd. Daarmee doelde hij op de staten Michigan, Wisconsin en Pennsylvania, die vier jaar geleden naar Trump gingen.

„Mensen hebben een fundamenteel recht om gehoord te worden”, sprak Biden. „Een recordaantal Amerikanen heeft verandering gekozen boven meer van hetzelfde. We hebben een mandaat gekregen op het gebied van Covid, de economie, het klimaat en systemisch racisme.”

Biden zei dat hij zaterdag het Amerikaanse volk opnieuw hoopt toe te spreken. Naar verluidt wacht Biden met het formele opeisen van de verkiezingswinst tot hij door vooraanstaande Amerikaanse nieuwsmedia tot winnaar wordt uitgeroepen.

Joe Biden staat volgens de meeste Amerikaanse nieuwsmedia op 253 kiesmannen. Fox News en enkele andere Amerikaanse nieuwsmedia geven aan dat Biden op 264 kiesmannen staat omdat zij ervan uit gaan dat hij wint in de staat Arizona (11 kiesmannen). Biden heeft 270 kiesmannen nodig om president Trump te verslaan.

In vier van de vijf cruciale swing states waar nog stemmen worden geteld gaat Biden momenteel aan de leiding in de tussenstand. In Georgia (16 kiesmannen) staat hij momenteel op 49,4 procent, 4395 stemmen (0,1 procent) meer dan Trump.

In Pennsylvania (20 kiesmannen) staat Biden op 49,6 procent van de stemmen en heeft hij 28.833 stemmen (0,5 procent) meer dan de zittende president.

In Nevada (6 kiesmannen) heeft Biden momenteel 49,8 procent en een voorsprong op Trump van 22.657 stemmen (1,8 procent). In die drie staten neemt Bidens voorsprong op Trump toe.

In Arizona loopt Trump de afgelopen dagen in, maar heeft hij nog een verschil van 29.861 stemmen (1 procent) met Biden te overbruggen. De Democratische kandidaat staat daar nu op 49,6 procent.

In North Carolina (15 kiesmannen) gaat president Trump vooralsnog aan de leiding met 50 procent van de stemmen. Het lijkt er niet op dat Biden zijn achterstand van 76.515 stemmen (1,4 procent) daar nog inhaalt.