1134453
Binnenland

Jordanië koopt overtollig materieel Defensie

Jordanië koopt voor 21 miljoen euro aan overtollig materieel van het ministerie van Defensie. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bevestigd.

Het gaat onder meer om circa 60 Cheetah-pantserrupsvoertuigen die sinds 2006 stilstaan. Verder gaat het om munitie, radarstystemen, luchtdoelkanonnen en onderstellen van tanks. Ze worden gebruiksklaar overgedragen aan het leger van Jordanië.

Vorig jaar stak de Tweede Kamer nog een stokje voor de verkoop van tientallen Leopardtanks aan Indonesië vanwege de mensenrechtensituatie in dat land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen bezwaar tegen de verkoop van het materieel aan het bewind in Amman.

Het ministerie van Defensie moet 1 miljard euro bezuinigen. Daarom wordt een reeks wapensystemen van de hand gedaan. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei eind vorig jaar dat een reeks landen belangstelling heeft getoond voor Nederlands defensiematerieel dat wordt afgestoten. Ze sprak toen de verwachting uit dat dit jaar mogelijk grote verkoopcontracten worden gesloten.