Nieuws/Buitenland
1134619250
Buitenland

Bloederige beelden op sociale media

Iraanse politie ontkent schieten op betogers

TEHERAN - Er is onduidelijkheid over mogelijk geweld van Iraanse politiediensten in hoofdstad Teheran. Bij demonstraties is mogelijk geschoten door agenten. De politie ontkent.

„Tijdens protesten heeft de politie beslist niet geschoten. Agenten van de hoofdstedelijke politie hadden opdracht gekregen zich terughoudend op te stellen”, zei de politiechef van Teheran volgens staatsmedia.

Op sociale media circuleerden zondag filmpjes waarin schoten te horen waren in de buurt van protesten. Ook waren plassen bloed te zien. De echtheid van die beelden is nog niet vastgesteld.

Op een van de video’s zijn twee vrouwen te zien die duidelijk gewond zijn. Of de video’s daadwerkelijk authentiek en recent zijn, kan nauwelijks bevestigd worden. Bekijk hieronder de beelden, die als schokkend kunnen worden ervaren:

Neergehaald toestel

De protesten in Iran volgen op het neerhalen van een passagiersvliegtuig met 176 mensen aan boord door de Iraanse luchtverdediging. Iran ontkende aanvankelijk alle betrokkenheid, maar maakte vervolgens een draai en erkende dat het toestel per ongeluk uit de lucht was geschoten. Daarop gingen duizenden mensen de straat op.

In Iran worden maandag rouwplechtigheden gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp. Die vinden plaats bij het hoofdstedelijke Azadiplein, waar zondag nog mensen demonstreerden tegen hun leiders en de Revolutionaire Garde.