Nieuws/Binnenland
1134773
Binnenland

PvdA zakt verder weg in peiling

De PvdA dreigt de oudere kiezer in sneltreinvaart kwijt te raken. Het aantal 50-plussers dat nog in de sociaaldemocraten gelooft, is de afgelopen maanden meer dan gehalveerd.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond. Stemde bij de verkiezingen in september nog bijna 30 procent van de 50-plussers op de PvdA, inmiddels is dat teruggelopen tot een schamele 12 procent.

Mede door het virtuele verlies van de oudere kiezer komt de PvdA in de jongste peiling uit op slechts 22 zetels. Dat is een afname van 2 zetels ten opzichte van het vorige onderzoek en de laagste score voor de PvdA sinds de verkiezingen. Toen behaalden de sociaaldemocraten 38 zetels.

Kritiek

De terugval is mede te wijten aan de stevige kritiek die Diederik Samsom vorige week uitte op de noodkreet van de ouderen in ons land over hun economische positie. Volgens de PvdA-leider zijn 50-plussers de rijkste groep in Nederland en moeten zij bovendien niet doen alsof zij het enige slachtoffer zijn van de crisis.

De aanhang van 50PLUS onder de oudere kiezer is nog steeds aan het stijgen. Een op de vijf 50-plussers stemt nu op de partij van fractievoorzitter Henk Krol. In de peiling wint 50PLUS deze week een zetel en komt daarmee uit op 13, de hoogste score tot nu toe. In de Kamer heeft 50PLUS 2 zetels.

Spanningen

De Hond ziet een toenemend verschil tussen het oordeel van ouderen en dat van jongeren. ,, Een dergelijk groot verschil in beoordeling naar leeftijd ben ik bij politieke kwesties niet tegengekomen." Van de personen tussen 18 en 30 jaar vindt 63 procent dat ouderen gemiddeld rijker zijn dan jongeren. Van de ouderen vindt daarentegen 26 procent dat. Van de jongeren is verder 22 procent het eens met de stelling dat ouderen de hoogste prijs betalen van deze crisis, van de ouderen is dat 61 procent. Tot slot is 70 procent van de ouderen het eens met de stelling dat ouderen financieel gesteund zouden moeten worden i.p.v. dat het geld besteed wordt aan het redden van banken. Bij de personen tussen 18 en 30 jaar is dat 36 procent.

De Hond voorspelt dat deze genratiekloof wel eens voor lange tijd een belangrijke basis zou kunnen zijn van (electorale) spanningen in de samenleving.