Nieuws/Buitenland
1134801
Buitenland

Gewonden door meteoroïde in Oeral

Zeker 950 mensen zijn in de Oeral gewond geraakt, nadat een meteoroïde in de lucht was ontploft en een schokgolf op de grond had veroorzaakt. Dat gebeurde in de buurt van de stad Chelyabinsk. In de lucht waren lichtstrepen te zien waarvan autobestuurders filmpjes op YouTube hebben gezet.

De meeste gewonden zouden zijn getroffen door glasscherven. De ontploffing van de meteoroïde zorgde voor een grote lichtflits die de regio verlichtte. De meteoroïde was voor een groot deel verbrand toen hij neerstortte in een meer nabij Chebarkul. Volgens het ministerie van Rampenbestrijding verbrandde het grootste deel van de steen in de lucht. De schokgolf en een regen aan afgebrokkeld steen heeft in zeker zes steden schade aangericht.

Raketten

Volgens geruchten zou het Russische leger raketten hebben afgevuurd op een grote meteoriet op een hoogte van 20 kilometer. De Russiche lucthmacht ontkent dit.

De scholen in de regio rond Chelyabinsk, dat niet ver van de grens met Kazachstan ligt, zijn gesloten. Volgens het ministerie van rampenbestrijding is de straling in de lucht normaal en zijn er geen problemen met de elektriciteitscentrales. Inwoners van de stad reageerden geschokt. Sommigen van hen melden dat het in de stad naar buskruit ruikt.

Veel mensen waren getuige van een felle flits en een harde knal. Getuigen zeiden dat het leek alsof de bliksem insloeg tijdens een aardbeving. Anderen zegen brandende brokstukken uit de lucht vallen. Volgens de autoriteiten zijn er 20.000 reddingswerkers op de been in het gebied. Drie vliegtuigen zijn erop uit gestuurd om de schade in kaart te brengen, aldus nieuwssite RT.com.

De gemeente vraagt mensen hun kinderen op te halen van school en verder thuis te blijven als dat mogelijk is. Door de knal zijn veel ramen gesneuveld. De temperatuur in de stad is momenteel -6 graden Celcius.

Een deel van de 'meteoriet' barcht grote schade aan bij een zinkfabriek in Chelyabinsk. Internetverbindingen en mobiel belverkeer in de stad zouden daardoor verstoord zijn.

Asteroïde

De meteoroïde die vrijdag in Rusland explodeerde, is niet dezelfde als de asteroïde 2012 DA14 die vanavond langs de aarde zal vliegen. Wel hebben de twee ruimtebrokken mogelijk een verband, zei een wetenschapper aan het Russische Instituut voor Toegepaste Astronomie. Het brokstuk 2012 DA14 van 50 meter doorsnede scheert vanavond langs de aarde op zo'n 27.000 kilometer afstand. Het is voor het eerst in de moderne geschiedenis dat een asteroïde zo dicht bij de aarde komt.

Toengoeska-explosie

Het incident lijkt erg op de Toengoeska-explosie in 1908. Toen vond er in Siberië een enorme ontploffing plaats waardoor tot in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen afknakten aan de basis van de stam. De oorzaak van de explosie is nog altijd een mysterie, maar men gaat uit ervan uit dat een meteoriet op ongeveer acht kilometer boven de aarde is geëxplodeerd.

Grotere kaart weergeven