Nieuws/Binnenland

SP’ers weigeren eed troonswisseling

SP-kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir zullen bij de troonswisseling op 30 april niet de eed aan koning Willem-Alexander afleggen. De twee vinden het een overbodig ceremonieel omdat ze al een eed hebben afgelegd toen ze werden geïnstalleerd in de Tweede Kamer. Daarbij zijn de SP’ers naar eigen zeggen republikein.

Dat kondigen de Kamerleden donderdag aan in Nieuwsuur. Karabulut: ,,Het gaat me een stapje te ver om opnieuw de eed aan de koning af te leggen. Er zijn grenzen'', zei ze. Bashir is met vakantie op 30 april en heeft geen zin om die te onderbreken voor de inhuldiging.

Koning Willem-Alexander wordt op 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam beëdigd in een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Kamerleden spreken daarin één voor één de eed uit:,,Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven".

Karabulut en Bashir zijn niet de enige SP’ers die moeite hebben de tekst. Meer partijgenoten twijfelen of ze wel naar de Nieuwe Kerk moeten gaan. Kamerlid Japser van Dijk wil een discussie in de SP-fractie over de kwestie. Ook binnen de Partij voor de Dieren zorgt de eed voor discussie. De fractie laat juristen onderzoeken wat "de rechten van het koningschap" precies inhouden. Als die bijvoorbeeld betekenen dat een koning het recht heeft om te jagen, kan dat reden zijn om het afleggen van de eed eveneens te weigeren.