Nieuws/Binnenland
1134968
Binnenland

'Kabinet moet zich als een overheid gedragen'

Het land moet niet bestuurd worden als een bv. Het kabinet moet zich als een overheid gedragen. Dat zegt Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, vrijdag in Het Financieele Dagblad. Hij vindt dat het bij wetten en maatregelen niet alleen gaat om doelmatigheid, rendement en resultaat, maar ook om het scheppen of veranderen van rechtsverhoudingen. „Dat aspect moet bij alle zorg over de financiën niet uit het oog worden verloren.”

Donner zegt dat de Raad van State het kabinet hierop moet wijzen. „Dus stellen we ons de vraag of wetsvoorstellen ook recht zijn, dat wil zeggen of zij beantwoorden aan het rechtsgevoel van de burger.”

Volgens hem bestaat het gevaar dat een kabinet in de huidige crisistijd slordiger wordt als het gaat om rechtmatigheid van wetsvoorstellen. Bezuinigingen staan nu voorop. „In deze tijd speelt het risico inderdaad sterker dan voorheen. Het is voortdurend de vraag of we het rechtsgevoel in stand kunnen houden.”

Het is de eerste keer dat de oud CDA-politicus na zijn benoeming tot vicepresident naar buiten treedt en zijn visie geeft. De Raad van State adviseert het kabinet over wetsvoorstellen en algemene maatregelen van bestuur.