Nieuws/Binnenland
1135115
Binnenland

Een leven lang aan de pillen

De helft van de mensen die beginnen met antidepressiva, blijkt jaren later nog steeds deze medicatie te gebruiken.

„Er ontstaat een generatie gebruikers in ons land die levenslang antidepressiva slikt. Dat terwijl het bedoeld is voor de meeste mensen voor de periode van een jaar. Dat is zorgelijk,” stelt professor dr. Claudi Bockting van de Rijks Universiteit Groningen (RUG). De adjunct hoogleraar Klinische Psychologie komt vandaag met eerste ervaringen binnen een grootscheeps onderzoek onder depressieve Nederlanders dat afgelopen zomer startte. Reeds 4500 mensen meldden zich aan.

Bockting: „We vonden eerder al dat zeventig procent van de ondervraagden de medicatie onregelmatig of niet op de juiste wijze blijkt te gebruiken. Dat vergroot juist weer de kans op terugkeer van de depressie.”In ons land gebruiken op dit moment 1.1 miljoen mensen antidepressiva, onder wie ook kinderen.

De professor: „Dit aantal stijgt en de mensen blijken het vaak jaren later nog te gebruiken. In 2011 werden 259 miljoen dagdoseringen antidepressiva verstrekt. De jaarlijkse kosten hiervan bedragen ongeveer 121 miljoen euro.”Aan de RUG wordt ook gekeken tegen welke problemen gebruikers aanlopen als ze willen afbouwen: „Mensen hebben vaak problemen met het stoppen van de medicatie en het blijkt te gemakkelijk om het voorschrijven te verlengen.

Wij proberen nu een groep in kaart te brengen die beter de antidepressiva kunnen afbouwen met behulp van een psychologische training. We hebben al gemerkt dat bij sommigen een korte psychologische training -van ongeveer acht keer in acht weken- prima helpt bij het stoppen. Voor andere mensen kan het juist beter zijn langer door te slikken in combinatie met een training gericht op vaardigheden om snel dreigende terugval te herkennen en zelf te leren aanpakken.

Dit zou het medicatiegebruik kunnen reduceren en tevens een enorme kostenbesparing kunnen opleveren.”Er is grote belangstelling voor deze studie, maar er is de komende maanden nog ruimte voor deelname. De adjunct hoogleraar: „Gezocht wordt naar patiënten die hersteld zijn van depressies in het verleden maar nog wel steeds een antidepressivum gebruiken.” Ze kunnen zich aanmelden via doorbreekdepressie@gmail.com.