Nieuws/Binnenland
1135258
Binnenland

Schoenen uit de VS goedkoper

Schoenen uit Amerika worden goedkoper en zelf Amerikaanse schoenen importeren wordt makkelijker. Dat zijn twee mogelijke gevolgen van een vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Gisteren deed president Barack Obama de plannen uit de doeken. „Voor de Verenigde Staten en Europa is zo’n verdrag alleen maar gunstig. Iedereen profiteert”, zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale handel aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoe het verdrag er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar zeker is dat de consument er zijn voordeel mee doet. „Waarschijnlijk wordt het invoertarief verlaagd en wordt de regelgeving aangepast”, zegt Brakman.

„De belasting op geïmporteerde schoenen gaat bijvoorbeeld omlaag. Dat betekent dat de schoenen goedkoper worden.” Wie zelf importeert, hoeft waarschijnlijk minder geld af te staan aan de douane. Ook zijn er minder regels die het importeren van goederen moeilijker maken.

Die regelgeving wordt vooral gezien als een barrière en een vorm van protectionisme. Om de eigen producten te beschermen, zijn er wel eens bijzondere regels ingevoerd.

„In Frankrijk moesten bij import van een bepaald product alle handleidingen worden vertaald naar het Frans”, zegt Brakman. „Dat is moeilijk en kost tijd. Er zijn ook wel eens regels geweest die bepaalden dat je voor de import van bepaalde producten bij een ambtenaar in een afgelegen dorp moest zijn.” Kleine dingen die een vlotte handel in de weg staan. Een overeenkomst moet die barrières slechten.

Banen

De handelsstroom tussen de VS en Europa zal groeien, evenals de economie. „Het voordeel werkt twee kanten op. Als er meer schoenen worden geëxporteerd, schept dat banen in de Amerikaanse schoenenfabriek. In Europa worden er meer schoenen verkocht, waardoor er door de winkels meer wordt verdiend.” Het klinkt als een win-winsituatie, maar de overeenkomst heeft ook een nadeel.

Volgens Brakman is het verdrag een gevolg van een falende Wereldhandelsorganisatie. Die is ervoor bedoeld om vrije handel in de hele wereld mogelijk te maken. „Door de overeenkomst worden andere landen buitengesloten. Je kunt het daardoor zien als een verkapte vorm van protectionisme. De Wereldhandelsorganisatie zelf had de overeenkomst moeten sluiten.” Die organisatie lijkt te zijn mislukt, zegt Brakman, nu ze al 12 jaar aan het onderhandelen is. „Er vormt zich nu een spaghetti van overeenkomsten. Het lijkt alsof een vrije handel een stapje dichterbij is, maar is dat wel zo?”

 

 

Stappers uit de VS gaan binnenkort voor minder over de toonbank.

foto: peter schoonen