Nieuws/Binnenland
1135394928
Binnenland

Fout in meldkamer zorgt voor onterecht nucleair alarm Brabant

Illustratief

Illustratief

TILBURG - Personeel van hulpdiensten van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant is zaterdag door een fout in de meldkamer ten onrechte gealarmeerd voor een nucleair incident in de kerncentrale in de Belgische plaats Doel. Dat meldt de Veiligheidsregio naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

Illustratief

Illustratief

Het bleek te gaan om een klein incident tijdens werkzaamheden in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale, die op enkele kilometers van de Nederlandse grens ligt. Door een verkeerde interpretatie in de meldkamer kregen medewerkers van onder meer de brandweer een alarmering. Hoewel de fout snel werd ontdekt en het alarm werd ingetrokken, bleken toch al een aantal medewerkers paraat te staan in de kazerne. Zij konden onverrichter zake naar huis.

Hoe de fout heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. „De melding heeft wel aangetoond dat in het geval van een echte calamiteit de hulpdiensten zeer snel paraat staan”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. „Laten we het incident dan ook maar beschouwen als een geslaagde test van de paraatheid van het personeel.”