Nieuws/Binnenland
113560
Binnenland

’Welkomstpremie docent lost probleem niet op’

Jacht op de leraar

Voorzitter Swier Garst van de Nederlandse Vereniging van Wiskundedocenten: „Het is ongekend. Mijn mond valt open.”

Voorzitter Swier Garst van de Nederlandse Vereniging van Wiskundedocenten: „Het is ongekend. Mijn mond valt open.”

Amsterdam - „Dit is ongekend. Mijn mond valt open”, reageert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wiskundedocenten, Swier Garst, op de welkomstpremie van 10.000 euro die het Andreas College in Katwijk aanbiedt om een eerstegraads wiskundedocent binnen te halen. „Het toont aan hoe groot het probleem is. Elkaar overtroeven met geld helpt echter niks: het tekort aan deze vakleerkrachten blijft.”

Voorzitter Swier Garst van de Nederlandse Vereniging van Wiskundedocenten: „Het is ongekend. Mijn mond valt open.”

Voorzitter Swier Garst van de Nederlandse Vereniging van Wiskundedocenten: „Het is ongekend. Mijn mond valt open.”

Volgens directeur Johan Stevens van het Andreas College gaat het niet alleen om het geld bij het werven van leerkrachten. „Het is een aanvullende prikkel. Je moet ook zorgen dat je een goede en aantrekkelijke school bent. Dat is deze school. Maar Katwijk is ook de Randstad; wiskundedocenten zijn niet gemakkelijk te vinden. Ook aan de ict-docent geven we trouwens 10.000 euro, want ook die zijn lastig te krijgen. Je moet het zien als een soort arbeidsmarkttoeslag. Het lijkt alsof we smijten met geld, maar dat is niet zo. De 10.000 euro is bruto en een advertentiecampagne is veel duurder. Ik zou ook mijn wiskundedocenten meer uren kunnen laten draaien, maar dan pleeg ik roofbouw op hen.”

De toekomstige gelukkige wiskunde- of ict-docent moet wel 36 maanden blijven op de school om de 10.000 euro te cashen. Stevens: „Mocht hij of zij eerder vertrekken, dan wordt dat naar rato in mindering gebracht. De eerste sollicitaties zijn al binnen.”

Het aantal vacatures in het onderwijs is momenteel ongekend hoog; in het eerste kwartaal van dit jaar zijn ruim duizend openstaande banen méér genoteerd bij Meesterbaan ten opzichte van vorig jaar (3284 stuks tegenover 2041). Vooral eerstegraads docenten zijn zeer gewild; de salarissen variëren van 2600 euro bruto tot 4639 euro per maand.

Het grootste tekort doet zich echter voor in het basisonderwijs, waar honderden scholen op zoek zijn naar groepsleerkrachten. Een groei van 150 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar (destijds 187 banen, tegenover 464 nu). „Daarna volgen de docenten wiskunde, Nederlands, Engels en natuurkunde”, vertelt Martijn Dijkshoorn van Meesterbaan. Hij vervolgt: „Scholen werven dit jaar ook veel eerder dan voorgaande jaren. Normaal komt dat pas in april heel langzaam op gang.”

Eerstegraads wiskundedocent Karin den Heijer van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam wordt sinds kort overspoeld door headhunters. „En ik ben niet de enige. Het inpikken van leraren wiskunde is begonnen.”

Ramp

Swier Garst spreekt van een ramp die zich aftekent. „Er stromen te weinig wiskundestudenten in bij de opleidingen en de grijze golf stroomt uit. Ik ken een collega die met pensioen zou gaan en meteen door drie andere scholen werd gebeld om in te vallen. Straks zoeken we ze nog in het bejaardentehuis in plaats van op de opleiding”, zegt hij.

„Er moet een taskforce worden samengesteld om meer mensen voor de klas te krijgen. Er zijn voldoende mensen die de knowhow hebben om als zij-instromer wiskunde te geven. We moeten echter niet zomaar jan en alleman bevoegd verklaren omdat er een tekort aan docenten is. Ze zullen wel didactische vaardigheden en vakkennis moeten opdoen.”