Nieuws/Buitenland
1135643975
Buitenland

Poolse ’sterke man’ doet stapje terug

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

WARSCHAU - De machtige leider van de Poolse conservatieven, die al jaren met Brussel overhoop ligt, doet een stapje terug. Jaroslav Kaczynski stopt als ’eminence grise’ en hoofd Nationale Veiligheid en Defensie’ in de nationalistische regering, die hij via de partij ’Recht en Rechtvaardigheid’ controleert. Zijn functie als vice-premier legt de eurosceptische scherpslijper neer, maar hij blijft nog wel aan achter de schermen.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

Enkele weken geleden reisde Kaczynski - wiens tweelingbroer Lech, indertijd president van Polen, tijdens een tragisch vliegtuigongeluk in Rusland stierf - naar Kiev. Hij vergezelde daarbij premier Mateusz Morawiecki, die met enkele Oost-Europese collega’s Oekraïne een hart onder de riem stak.

Het Europese Hof, de Europese Commissie in Brussel en de Poolse oppositie zeggen dat Kaczynski, die al in 2006 minister-president werd, de rechtstaat in het voormalige Oostblokland systematisch gesloopt heeft. De onafhankelijke rechtspraak werd steeds meer onder druk gezet en de persvrijheid kwam steeds verder in het geding door jarenlange staatspropaganda en tegenwerking van journalisten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop