Nieuws
1135923
Nieuws

Den Haag krijgt vleesloze snackbar

Liefhebbers van een vegetarische hap kunnen binnenkort terecht op het Haagse Stationsplein,  nabij treinstation Hollands Spoor, waar over een aantal weken een snackbar de deuren opent waar vlees uit den boze is.

„Het leeft behoorlijk”, vertelt initiatiefnemer Jürgen Verwoerd over de komst van zijn zaak. Hoewel het vermoedelijk nog tot eind maart duurt voordat Verwoerd met zijn snackbar daadwerkelijk van start gaat, krijgt hij nu al enorm veel enthousiaste reacties. „Bijvoorbeeld van mensen die vinden dat het onderhand tijd werd dat er zoiets komt, of die laten weten dat ze er tijdens hun pauze zeker naartoe zullen gaan, maar ook mensen die vragen of er niet zo’n snackbar in Utrecht, Leeuwarden of Brussel kan komen”, aldus de 40-jarige Hagenaar. „Het is echt een markt die nog niet bediend wordt.”

In het gebouw aan het Stationsplein biedt Verwoerd straks de meest uiteenlopende gerechten aan. „Want alles wat je aan vleesproducten hebt, zoals kroketten en chicken wings, heb je tegenwoordig ook in vegetarische varianten. Die zijn dan bijvoorbeeld bereid met soja of lupine. Allemaal puur natuur.”

Volgens Verwoerd, die in Delft een ’reguliere’ snackbar heeft en daar ook al vegetarische producten verkoopt, is de snackbar zonder vlees een gat in de markt. „Want mensen worden zich steeds bewuster van wat ze eten. En dat is echt allang niet de geitenwollensokkengroep meer, hoor! Er zijn immers zo veel redenen om vegetarisch te eten. De een vindt vlees eten zielig voor dieren, een ander leest slechte berichten over vlees, weer een ander eet om religieuze redenen geen vlees of vindt het beter voor het milieu.”

Maar de snackbarhouder, die al ruime ervaring in de horeca opdeed, verwacht niet dat zijn klantenkring volledig gaat bestaan uit consumenten die het eten van vlees volledig hebben afgezworen. Er zijn volgens hem immers ook enorm veel mensen die een paar keer per week iets anders op tafel willen zetten. „Want als je vlees kunt vervangen door iets wat net zo lekker is, waarom zou je dat dan niet doen?”