1135959
Nieuws

Vreemde plaatsen in de wereld

Rare plaatsen, daarvan zijn er genoeg op deze aardbol. We lichten er een viertal uit. Mocht je in de buurt zijn...

 

Longyearbyen, Noorwegen

Ben je in Noorwegen op doorreis zijn, blijf dan niet hangen in Longyearbyen. Het is geen goede plek om te sterven. De lokale begraafplaats is al bijna honderd jaar 'buiten werking' omdat in deze afgelegen stad door de enorme kou lichamen niet goed ontbinden.

Bewoners moeten dus verderop onder de grond. Dat geldt ook voor ijsberen die regelmatig in dit gebied voorkomen. Wordt er een doodgeschoten dan moet het dier naar een andere plek voor zijn laatste rustplaats.

Monowi, VS

Iedereen in Monowi kent Elsie Eiler. Dat komt niet doordat ze de burgemeester is, ze is de enige bewoner! De bevolking van deze stad in noord-Nebraska begon in 1930 te slinken. Toen woonde er 150 man, in 2000 was er nog maar een echtpaar over: Elsie en haar man Rudy.

Inmiddels is hij ook overleden. Elsie, een dikke zeventiger intussen, serveert bier bij de Monowi Tavern en heeft van de boekencollectie van haar man, 5000 stuks, een één-kamer openbare bibliotheek gemaakt. Ga dus gerust langs om een boek te lezen met een pilsje in de hand.

 

 

Lily Dale, VS

Lily Dale, een stad in de staat New York, staat bekend als stad van helderzienden. Je kunt er lezingen krijgen bij een van de vele mediums of een dienst bijwonen in de 'Healing tempel'. Veel bezoekers voelen zich aangetrokken tot een meditatiesessie in de tempel in het bos.

 

 

Slab City, VS

In de Californische woestijn vlakbij de Salton Sea, op een plek waar oude marine barakken uit de Tweede Wereldoorlog stonden, ligt Slab City, een stadje zonder wetten. Er wordt ook niet of nauwelijks gecontroleerd door overheidsdiensten. Duizenden kampeerders, velen met pensioen, overwinteren hier. Slechts een groep van zo'n 150  man woont er permanent.

Zodra je  Salvation Mountain - een groot kunstwerk van Leonard Knight - in het vizier krijgt, weet je dat je het plaatsje nadert. Er is geen stromend water, elektriciteit, riolering of toiletten, maar wel een open air discotheek 'The Range'. Deze wordt gerund door een inwoner en lokale muzikanten treden daar zaterdagavonds op. Algemene benodigdheden kunnen verder worden gekocht in de omgeving.