Nieuws/Binnenland
1136013
Binnenland

Nepwapens steeds populairder

‘Airsoftwapens’, replica’s van echte wapens waarmee lichte plastic balletjes worden afgeschoten zonder veel kracht, worden steeds populairder in Nederland.

De nepwapens, die exact lijken op aanvalswapens als een AK-47, Uzi of Heckler&Koch, zijn in Duitsland en België vrij verkrijgbaar, maar in Nederland wordt nog gewerkt aan het legale bezit ervan.

De populaire balletjeswapens worden door Duitse en Belgische wapenhandelaren verkocht aan Nederlanders en zelfs per postorder verstuurd naar ons land. De douane en de marechaussee signaleren een enorme interesse in Nederland in de ‘airsoftwapens’. „We zijn er erg druk mee”, aldus een marechausseewoordvoerder.

De douane heeft vorig jaar zo’n 65.000 wapens (voor het overgrote deel nepwapens) onderschept tussen vrachtzendingen, ruim zes keer zoveel als in 2011.

De douane onderschepte drieduizend échte vuurwapens, ondermeer in twee grote partijen die bestemd waren voor de doorvoer naar andere landen. Op Schiphol signaleert de marechaussee ook een forse stijging van wapens onder passagiers.

Vorig jaar steeg het aantal onderschepte wapens met een kwart naar 2200 stuks, zoals de ‘airsoftwapens’, echte vuurwapens, boksbeugels, katapulten, messen, gasbusjes en ploertendoders. „Vorig jaar hebben we voor 25.000 euro schikkingen getroffen met mensen die wapens en nepwapens bij zich hadden. We zien dat in België dat evenementen met ‘airsoftwapens’ enorm populair zijn, schieten op elkaar in de bossen, maar in Nederland zijn ze nog verboden”, aldus marechausseewoordvoerder Robert van Kapel.

In Duitse winkels, vlak over de grens met Nederland, worden de ‘airsoftwapens’ in het Nederlands aangeprezen, inclusief Nederlandstalige uitleg van de recent gewijzigde Nederlandse Regeling Wapens en munitie (RWM).

De munitie –witte balletjes die tussen de 0,25 en 0,4 gram wegen– worden verkocht in plastic flesjes onder namen als ‘Blaster Devil’ en ‘Open Blaster’. Drieduizend plastic kogels kosten gemiddeld een tientje.