Nieuws/Binnenland
1136120
Binnenland

Fascinerende scheidingsmuren

We hebben allemaal wel gehoord van de Chinese muur of 'm zelfs in het echt bewonderd. Hier een overzichtje van een paar andere fascinerende muren.

1. Hadrian's Wall, Groot Brittannië

Tijdens het bewind van de Romeinse keizer Hadrianus (vanaf 117 na Christus) werd in 122 na Chr. het noorden van Engeland deze muur gebouwd als een defensieve vesting. Het moest Groot-Brittaniië beschermen tegen vijandige aanvallen van de Picten.

Het was de meest noordelijke grens van het Romeinse rijk tot aan het begin van de vijfde eeuw. De muur, die zich uitstrekt van de Noordzee naar de Ierse Zee (van de Tyne naar de Solway), was 80 Romeinse mijlen (ongeveer 117 kilometer) lang, 8 tot 10 meter breed, en 15 meter hoog. De muur werd uitbereid met forten, waarin manschappen werden ondergebracht.

Een aanzienlijk deel van die muur bestaat nog steeds, dankzij John Clayton, die in de 19e eeuw een aantal secties kocht. Voor een groot deel kun je de muur te voet volgen via Hadrian's Wall Path of op de fiets via National Cycle Route 72. Het is de meest populaire toeristische attractie in Noord-Engeland en staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

 

2. De Muur van Ston, Kroatië

Het stadje Ston in Dalmatië (Kroatië) wordt 'omringd' door een muur van oorspronkelijk meer dan zeven kilometer lang. Deze archeologische juweel werd gebouwd in de vijftiende eeuw toen in de regio werd gestreden voor onafhankelijkheid binnen het Ottomaanse Rijk. De muur is na verloop van tijd geleidelijk vervallen en werd verwoest door een aardbeving in 1996. Een deel wordt hersteld. De Muur van Ston wordt ook wel de Chinese Muur van Europa genoemd.

 

 

 

 

3. Kumbhalgarh Muur, India

Kumbhalgarh, op de Chinese Muur na de langste op aarde, is een Mewar vesting in de Rajsamand district van Rajasthan staat in het westen van India. De bouw van de 36 kilometer lange muur begon in1443 door Rana Kumbha. Het bouwen duurde meer dan een eeuw en werd pas in de 19e eeuw uitgebreid. Tot die periode werkte de muur als een fort, vandaag de dag is het een museum en open voor publiek.

 

 

4. West Bank Barrière, Israël

De Israëlische West Bank barrière is een scheidingsmuur in aanbouw door de staat Israël langs en binnen de Westelijke Jordaanoever. Na voltooiing zal de barrière de totale lengte van zo'n 700 kilometer hebben. De muur staat voornamelijk in de Westelijke Jordaanoever en deels langs de in 1949 vastgestelde 'wapenstilstands' of 'groene' lijn tussen Israël en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Het is een van de meest omstreden muren ter wereld.