1136284
Nieuws

Gekleurde zandstranden

Hagelwitte zandstranden? Die zou u wel eens saai kunnen gaan vinden na een bezoekje aan een van de onderstaande plekken. Deze stranden worden gesierd door gekleurd zand. Van groen tot paars, en allemaal puur natuur.

1. ZWART: Muriwai Black Sand Beach, Nieuw ZeelandZwarte stranden zijn het gevolg van een vulkanisch verleden, de diepe kleur wordt veroorzaakt door een mix van ijzer, titanium en verschillende andere vulkanische materialen. Het prachtige, bijna 60 kilometer lange, Muriwai Black Sand Beach is het broedgebied van de grootste kolonie jan-van-genten van Nieuw-Zeeland, meer dan 1200 vogelparen nestelen daar jaarlijks tussen augustus en maart. 2. GROEN: Papakōlea Beach, HawaïPapakōlea Beach, dat is gelegen op het zuidelijkste puntje van het grootste eiland van Hawaï, staat plaatselijk bekend als het groene strand. Het zand hier bestaat uit kleine olijfkleurige kristallen van de omliggende lavarotsen.3. ROOD: Red Beach, Santorini, GriekenlandDit strand ligt onderaan gigantische rode kliffen die hoog boven de Middellandse zee uitrijzen. Het kleurrijke zand is een gevolg van de omringende lavarotsen, overblijfselen van de uitbarsting van de vulkaan Thira, waardoor Santorini 1450 jaar voor onze jaartelling is ontstaan. U kunt dit strand het beste ’ s ochtends vroeg bezoeken; het zand wordt later op de dag erg heet door de mediterrane zon.

4. ROZE: Pink Sand Beach, Harbour Island, Bahama’sHet roze zand op dit strand bestaat uit duizenden gebroken stukjes koraal, schelpen en kalksteen dat wordt achtergelaten door de foraminiferen (piepkleine rode en roze zeeorganismen) die leven in het koraalrif voor de kust.

 

 

 

5. PAARS: Pfeiffer Beach, CaliforniëHet paarse zand dat vooral op het noordelijke gedeelte van dit strand voorkomt vindt zijn bron in de grote hoeveelheden kwarts en granaat in de nabijgelegen heuvels die door kreken worden mee gespoeld en uiteindelijk in de zee belanden. Het paarse zand is vooral te zien als het flink heeft gestormd in de winter.

6. ORANJE: Porto Ferro, Sardinië, ItaliëIn de noordelijke hoek van het Italiaanse eiland Sardinië ligt Porto Ferro, een oranjekleurige zandstrip die zijn kleur dankt aan kapotte schelpen, vulkanische resten en het kalksteen uit de omgeving met dezelfde kleur. Het landschap achter het strand wordt opgekleurd door okerkleurige zandduinen.

7. VEELKLEURIG: Rainbow Beach, AustraliëRainbow Beach mag dan klein zijn, slechts een kilometer, het is meer dan de moeite waard door het veekleurige zand. Er zijn wel 74 verschillende tinten zand te vinden in deze baai door een combinatie van erosie en ijzeroxidatie. Het veelkleurige zand is ook de basis van een Australische fabel over de Regenbooggod die van de kliffen viel na een gevecht om een mooie vrouw, waardoor zijn kleuren voor eeuwig het strand versieren. 

 

8. WIT: Crescent Beach, FloridaVeel reisbestemmingen pochen met hun witte stranden, maar veel witter dan Crescent Beach wordt het niet. Het zand hier bestaat voor 99 procent uit pure kwarts, afkomstig uit het berggebied de Appalachen en meegevoerd door verschillende rivieren. Het voelt niet alleen alsof je door poedersuiker loopt, het zand blijft door zijn samenstelling ook koel, hoe fel de zon ook schijnt.

9. GRIJS: Shelter Cove, CaliforniëDe beste beschrijving voor Shelter Cove is: afgelegen. Een trip er naartoe is echter zeker de moeite waard. Het grijze zand is ontstaan door jarenlange erosie van de nabijgelegen grijze kliffen. Als u geluk heeft komt u zeeleeuwen tegen op het strand.