Nieuws/Binnenland
113629
Binnenland

Analyse: Hoe geloofwaardig is het Haagse vingertje?

Begrip voor VS, maar steun ligt te gevoelig

Dát was even onverwacht. De reactie van PvdA-voorman en demissionair vicepremier Lodewijk Asscher op de Amerikaanse bombardementen in Syrië. Enkele maanden geleden stond de rode leider nog met een handjevol demonstranten op een leeg en guur Malieveld te protesteren tegen het immigratiebeleid van Donald Trump.

De onvoorspelbaarheid van het Amerikaanse staatshoofd baarde veel politici in Den Haag toen nog grote zorgen. Nu wordt zijn rappe optreden richting het Assad-regime ineens vol ’begrip’ omarmd aan het Binnenhof; opluchting dat Amerika als puntje bij paaltje komt toch de politieagent blijft die Europa zo graag ziet. En zelf niet is. Hoofdstad na hoofdstad sprak schande van de laffe aanval op de burgerbevolking In Syrië. Maar actie bleef uit.

In Nederland liet minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ’afschuw’ blijken over wat er was gebeurd en dat er ’een onderzoek’ moest komen. Damascus trilde natuurlijk van zoveel Haagse daadkracht.

Na de Amerikaanse bombardementen klonk vanaf het Binnenhof dat het goed is dat Assad ’gewaarschuwd’ was.

Na het debacle in Irak van Trumps voorganger George W. Bush kijkt Den Haag echter wel uit om enthousiast mee te klappen voor militaire optredens van Amerikaanse presidenten.

De interventie onder Bush junior in Irak zette het Midden-Oosten op zijn kop en sleurde ook het toenmalige kabinet mee in een oorlog die om onjuiste veronderstellingen was gestart. Het rapport-Oosting over deze kwestie bracht premier Balkenende destijds in het nauw en hing jarenlang als een zwaard van Damocles boven de politiek verantwoordelijken.

Koenders erkende gisteren onomwonden dat het uitspreken van (politieke) steun voor de bombardementen gewoon te gevoelig ligt. „Daarom gebruik ik nu heel duidelijk het woord ’begrip’.”

De vraag dringt zich nu wel op hoe geloofwaardig een opgeheven Haags vingertje is, als men stiekem juicht wanneer president Trump het vuile werk in onze achtertuin opknapt.