1136313
Binnenland

Twee zware aardschokken in Groningen

In de provincie Groningen zijn donderdag rond middernacht twee aardschokken geweest. De eerste werd rond half 12 bij Uithuizen gevoeld, de tweede drie kwartier later in onder meer de stad Groningen. De eerste beving had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. De tweede schok had een kracht van 3,2. Op Twitter meldden veel mensen de schokken.

Het epicentrum van de eerste beving lag 19 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Daar liggen de dorpen Kantens en Middelstum. Dat is het meest aardbevingsgevoelige deel van de provincie. Op Twitter meldden veel mensen de schokken.

Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen. De kracht zou wel eens kunnen uitkomen op 4 tot 5 op de schaal van Richter, zo bleek. Daarop ontstond veel onrust in het gebied. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reisde af naar het noorden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) liet onlangs al weten in ieder geval 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het preventief verstevigen van woningen en gebouwen.