Nieuws
1136318
Nieuws

Basispakket verder versoberd

De basisverzekering voor ziektekosten wordt de komende jaren flink uitgekleed. Onder meer psychische hulp, de fysiotherapeut en de osteopaat worden vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer vergoed.

Na de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie en de nog volgende hervorming van de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken ligt hiermee een nieuw hoofdpijndossier uit de zorg bij de coalitie op tafel. In totaal moet voor zo’n anderhalf miljard aan vergoedingen uit het basispakket worden gesneden. Hoewel de maatregelen pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer gaan, heeft het ministerie van Volksgezondheid nu al de contouren geschetst van de zware ingreep.

De behandeling van depressies en angststoornissen wordt in het voorstel helemaal niet meer vergoed, net als de behandeling van verslavingsproblemen. Met het verkleinen van het budget voor de overige geestelijke gezondheidszorg wordt hiermee 360 miljoen bespaard. Verder wordt het extra geld geschrapt dat in het Lenteakkoord werd uitgetrokken voor preventiebeleid tegen bijvoorbeeld roken.