Nieuws/Buitenland
1136343
Buitenland

30 miljoen bijeen voor badritueel

Miljoenen mensen zijn zondag het water ingegaan in India bij Sangam, de samenvloeiing van de Indiase rivieren Ganges en Yamuna. Het ritueel markeert de belangrijkste spirituele baddag van het hindoefestival Kumbh Mela. Naar schatting 30 miljoen mensen kwamen samen.

Dit onderdeel van het festival, ook wel kruikenfeest genoemd, staat bekend als de grootste bijeenkomst van mensen op de wereld. Op de eerste baddag op 14 januari gingen ruim 8 miljoen hindoes kopje onder. Volgens de gelovigen wast het ritueel de zonden weg en brengt het verlossing.

Naar verwachting zal het totaal aantal aanwezige pelgrims op de zes baddagen op 100 miljoen liggen. Kumbh Mela is het grootste religieuze feest van het hindoeïsme.

Zondag waren de veiligheidsmaatregelen rond het ritueel enorm. Zo'n 14.000 politieagenten, paramilitairen en commando's hielden een oogje in het zeil. De enorme toeloop van mensen zorgt ook voor drukte in de ziekenhuizen. Ze behandelden sinds het begin van Kumbh Mela 150.000 mensen. Een speciaal centrum herenigde tot op heden 40.000 mensen die elkaar kwijt waren geraakt in de drukte.